Taylor Swift popudila Čínu kvůli roku 1989. Zruší jí turné?

ČTK ČTK
23. 7. 2015 9:31
Americká popová zpěvačka označila čínské turné kontroverzním číslem 1989, což vadí tamní vládě. Sérii koncertů po Číně teď hrozí zrušení.
Taylor Swift na Billboard Music Awards.
Taylor Swift na Billboard Music Awards. | Foto: Reuters

Washington – Do problémů se před svým plánovaným čínským turné dostala populární americká zpěvačka Taylor Swift. Představila totiž módní kolekci s písmeny TS a číslem 1989. Jde o zkratku jejího jména a rok jejího narození.

V Číně ovšem tyto symboly připomínají masakr na centrálním pekingském náměstí Tchien-an-men (anglicky Tiananmen Square), kterým armáda 4. června 1989 potlačila tehdejší prodemokratické demonstrace. Píše o tom deník The Daily Telegraph.

Čínská vláda jakékoli zmínky o událostech na náměstí Tchien-an-men vytrvale umlčuje. Internetoví cenzoři odkazy na tyto události na čínských sociálních sítích blokují. Uživatelé proto datum obcházejí různými způsoby; používali například číslo 64 (které poukazuje na 4. červen), i to se ale již dostalo na seznam zakázaných termínů.

Taylor Swift chce brzy začít prodávat svou novou řadu oblečení na největších čínských obchodních portálech Taobao a Jing Dong (JD.com). Turné po Číně, které stejně jako její nové album nese název 1989, chystá na listopad. Podle médií je ale série koncertů vzhledem k citlivému datu ohrožena.

Čína v minulosti nepovolila vstup na své území hudebníkům, kteří působí politické napětí a jiné ze země vykázala. Tento měsíc údajně čínské úřady zrušily poprockové skupině Maroon 5 sérii vystoupení, která měla odehrát v září v Pekingu a Šanghaji, když jeden z členů kapely popřál na Twitteru k narozeninám tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi.

 

Právě se děje

Další zprávy