VIDEO Reich, Jamal, Morente. Poznejte hvězdy Strun podzimu

Poslechněte si ukázky z tvorby hvězd festivalu Struny podzimu.
6. 10. MARIZA, hvězda, díky níž fado zažívá v posledních letech renesanci a dalece překračuje hranice Pyrenejského poloostrova. Podle New York Times "...do fada vnáší moderní cit, kavárenskou směs cikánských, židovských, arabských i andaluských vlivů." Sama Mariza říká na okraj pražského koncertu, že na návštěvníky čeká hudba, jež jde nad rámec tradičního fada. Do Prahy míří se svou čtyřčlennou kapelou, ve které nechybí portugalská kytara se specifickým zvukem, 6. října a zahájí tak 19. ročník festivalu struny podzimu.
9. 10. MAYA BEISER. Jak zní coververze hitů rockových hvězd jako Led Zeppelin pro violoncello, zjistí návštěvníci sólového debutu mladé umělkyně Mayi Beiser hned 9. října ve Studiu Hrdinů Veletržního paláce. „Bohyně violoncella“, jak ji označil týdeník New Yorker, s charismatem rockové hvězdy je výjimečným úkazem na poli současné hudby. Spojuje klasickou průpravu se světem nejnovějších technologií. Pro svá vystoupení využívá dynamických projekcí či vlastní software. Během večera zazní i hudba progresivního komponisty Davida Langa či gurua minimalismu Steva Reicha.
14. 10. STEVE REICH. Legendární skladatel Steve Reich společně s Grammy oceněným perkusistou Colinem Curriem odehraje skladbu pro dva páry rukou Clapping Music. Na první setkání se svým spoluhráčem Reich rád vzpomíná. "V londýnském Southbank Centre mě naprosto dostal: srolovaly se mi z toho ponožky. Moje vlastní skupina by nedokázala zahrát tak dynamicky a expresivně. Úplně jsem žárlil!" O perfekcionalismu ansámblu Colina Currieho a Reichově výlučném umění kompozice se návštěvníci přesvědčí 14. října ve Foru Karlín v dalších legendárních skladbách Drumming či Sextet.
19. 10. AHMAD JAMAL. 19. října bude Dvořákova síň Rudolfina patřit Ahmadu Jamalovi, který ani po osmdesátce nepřestává hýřit aktivitou a inspirovat celé generace hudebníků. V jeho hudbě se zrcadlí sedm desítek let jazzové historie, od swingu přes bebop až po elektronický či moderní jazz. Smíchal z nich svůj vlastní jedinečný a originální styl, jemuž i ve svých 84 letech vládne svěžím a nápaditým zvukem a obdivuhodným nadhledem. Do Prahy přijíždí s programem Saturday Morning za doprovodu kontrabasisty Jamese Cammacka, bubeníka Herlina Rileyho a perkusisty Manolo Badrena.
Foto: Struny podzimu
jla
Aktualizováno 6. 10. 2014 10:50
Gruzínský chorál, africký jazz, španělské flamenko, experimentální violoncellistka nebo nadaný perkusionista. Struny podzimu mají skoro vyprodáno.

Praha - Letos už po devatenácté se Praha stane centrem jazzové, klasické i experimentální hudby. Začíná hudební festival Struny podzimu, který do Prahy přiváží výrazné umělce současné světové hudby.

Letos to jsou jazzoví matadoři Ahmad Jamal a Hugh Masekela, virtuózní violoncellistka Maya Beiser či první dáma flamenka Estrella Morente. Program dále nabídne netradiční spojení suverénního pianisty Brada Mehldaua s mandolínistou Chrisem Thilem nebo společný koncert legendárního minimalistického komponisty Steva Reicha a Colin Currie Group.

Festival si užijí i děti

Třetí říjnový víkend je věnován dětem. "Děti si budou moci vyzkoušet hru na bubny, vyvíjet aplikaci pro mobilní telefon nebo i základy divadelní improvizace," vysvětluje Silvie Marková ze Strun podzimu.

Struny podzimu i letos myslí na mladé jazzové hudebníky a přicházejí s rafinovanou sladkou beneficí Jazz Brains. Na festivalových koncertech budou prodávat vlašské ořechy v mléčno-čokoládové polevě se skořicí. Výtěžek pak poputuje na podporu talentovaných jazzových hudebníků při jejich zahraničním studiu

Závěrečná party s mladými umělci

Letos dramaturgie zaostřila na současnou elektronickou, hip-hopovou, soulovou a alternativní scénu. Nabídne britské Young Fathers, elitní představitelku amerického elektronického soul-punku Xenii Rubinos, multiinstrumentalistu Taylora McFerrina či objevy britské elektronické scény LAW.

Pozoruhodný zážitek slibuje nečekané spojení zvuku chrámových varhan a elektroniky, které přinese premiéra projektu přední varhanice mladé generace Kateřiny Chrobokové, která se pod pseudonymem KATT odvážně vlomila na pole experimentální elektronické muziky. S francouzským producentem, tvořícím pod jménem DA FAKE PANDA, dokážou, že královský nástroj si může rozumět i s elektronikou.

Festival Struny podzimu začíná 6. října koncertem Marizy a potrvá pět týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy