Kdo má právo na Support Lesbiens? Spory členů vyřeší až soud

ČTK ČTK
5. 8. 2015 12:57
Spory kolem skupiny Support Lesbiens ohledně užití jména kapely bude řešit koncem srpna trestní soud.
Support Lesbiens ve své původní sestavě.
Support Lesbiens ve své původní sestavě. | Foto: archiv Support Lesbiens

Praha – Spory současných a bývalých členů skupiny Support Lesbiens bude řešit trestní soud. Ten koncem srpna projedná obžalobu na kytaristu Hynka Tomana. Trestní oznámení na hudebníka podal v souvislosti s ochrannou známkou bývalý člen kapely, zpěvák Kryštof Michal.

Zakládající člen Michal odešel z úspěšné skupiny na sklonku roku 2012. Společně s ním Support Lesbiens opustili i zbývající členové kapely kromě Tomana a založili skupinu Portless. Toman tehdy uvedl, že ve skupině už čtyři roky bujely intriky.

"Když začaly sílit a já nabyl podezření, že se děje něco vážného, po poradě s právníkem jsem nechal z naší společné firmy s Kryštofem značku Support Lesbiens přepsat na své jméno. Nepřepsal jsem ji na sebe, abych ji mohl užívat bez Kryštofa, ale proto, aby se jeho prostřednictvím nedostala do rukou lidí, kteří se nás už několik let snažili poštvat proti sobě. Což se jim nakonec opravdu podařilo," prohlásil Toman dříve.

Podle justiční databáze Infojednání obžalobu veřejně projedná Obvodní soud pro Prahu 7, a to 26. srpna. Za porušení práva k ochranné známce hrozí v základní sazbě až dva roky vězení, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

"Není nic výjimečného, že se muzikanti hádají o peníze, holky nebo kapelu. Co však nechápu, je, že je můj kamarád schopný mě po tolika letech přátelství a fungování v jedné skupině udat policajtům," vzkázal nyní přes právníka Toman. Podle něj jde Michalovi pouze o to, aby získal ochrannou známku a mohl ji výhradně užívat jen on se svojí kapelou.

Tím, kdo má právo užívat zapsanou ochrannou známku Support Lesbiens, se podle Kočího tento týden zabýval i pražský městský soud, který zamítl Michalovu žalobu proti Tomanovi. Vlastníkem ochranné známky tak nadále zůstává Toman.

 

Právě se děje

Další zprávy