Slovenští Korben Dallas míří s novým albem do Čech

jla
16. 9. 2014 16:20
Bratislavská skupina Korben Dallas vydává singl Za sklom, se kterým plánuje dobýt i českou hudební scénu. Zbrusu nová deska Bánská Bystrica vyjde už za měsíc.
Foto: Korben Dallas

Praha / Bratislava - V pořadí už třetí album tria Korben Dallas s názvem Banská Bystrica, podobně lyrické jako jejich druhá deska Karnevalová vrana, vyjde 15. října a slibuje více optimistických skladeb. O týden později, 22. října, ji kapela pokřtí v pražském Rock Café a domácí, slovenský křest plánují spolu s kapelou Zrní na konec října v Bratislavě.

Poslechněte si song Otec od Korben Dallas.
Poslechněte si song Otec od Korben Dallas.

Nová deska Banská Bystrica podle frontmana Juraje Benetina plynule navazuje na Karnevalovou Vranu a vyjadřuje vztah kapely k městu, po kterém je pojmenovaná.

"Banská Bystrica je pro nás velmi divné a zároveň krásné město. Není to východ ani západ, sever ani jih, k tomu městu máme opravdový citový vztah a zároveň odstup," míní Benetin.

Spolupráce s Janou Kirschner

Korben Dallas si pro spolupráci na Banské Bystrici vybrali slovenského kytaristu Ľuboslava Petrušku a tři výrazné ženy - zpěvačku Janu Kirschner, spisovatelku Moniku Kompaníkovou a holandskou fotografku Illah Van Oijen.

Čerstvému singlu Za sklom, který spatří světlo světa už tento týden, předchází píseň Spolu. K ní kapela natočila i videoklip s Janou Kirschner.

Slova singlu Spolu z pera basáka Lukáše Fily - hrejú nás rovnaké myšlienky, štípú nás rovnaké poznámky, rovnakým veciam sa smejeme, spolu zrejeme - dokazují, že Korben Dallas pro svoji hudbu hledají témata ve věcech a záležitostech, které všichni důvěrně známe - v pocitech, mezilidských vztazích a náladách.

Poslechněte si píseň Beh od Korben Dallas v aranžmá Slava Soloviće pro festival Viva Musica 2014.
Poslechněte si píseň Beh od Korben Dallas v aranžmá Slava Soloviće pro festival Viva Musica 2014.

Vydají i záznam živého koncertu

Píseň Spolu postrádá výraznou melodii a může se na první pohled zdát, že míří spíše na náročnější publikum, to je však podle Benetina matoucí. "Deska jako celek je dost melodická a
současně hodně zpívaná. Je na ní i hodně back vokálů," vysvětluje frontman.

Od vydání debutového alba Pekné cesty uplynuly čtyři roky a Korben Dallas se vypracovali na jednu z nejžádanějších klubových a festivalových kapel Slovenska, což dokazuje i četnost stažení na slovenských iTunes a Spotify a ocenění za nejlepší singl, album a živou kapelu v žebříčku Radio_Head Awards za rok 2013.

Na konci května odehráli koncert s mladým symfonickým orchestrem Sinfonietta Bratislava pod vedením dirigenta Braňa Kostky. Záznam celého koncertu z festivalu Viva Musica plánují vydat příští rok jako živé album.

 

Právě se děje

Další zprávy