Slavíky čeká kontroverzní večer. Ortel má šanci získat třetí místo, účast zvažuje i Karel Gott

ČTK jaz, ČTK
27. 11. 2015 13:43
Hudební anketu Český slavík doprovází před slavnostním vyhlášením vítězů řada spekulací. Do poslední chvíle není jisté, jestli se v sále objeví Karel Gott, který právě prochází léčbou rakoviny lymfatických uzlin. Velkou pozornost také strhává kapela Ortel. V anketě má dvě nominace. Pořadatelé se naopak nemusí bát vystoupení zpěváka Daniela Landy. Ten původně ohlásil, že hodlá promluvit o svých nedávných "kejklích", nakonec svůj projev odvolal.
Záběr z kontroverzního klipu kapely Ortel, skladba Mešita, má na YouTube přes dva a půl milionu přehrání.
Záběr z kontroverzního klipu kapely Ortel, skladba Mešita, má na YouTube přes dva a půl milionu přehrání. | Foto: YouTube repro

Praha - Mezi finálovou šestici nominovaných v anketě Český slavík se dostala i kontroverzní kapela Ortel spojovaná s krajní pravicí. Její frontman Tomáš Ortel uspěl také v kategorii zpěváků.

Mezi nominovanými dále nechybí tradiční jména jako Karel Gott, Tomáš Klus, Kabát nebo Lucie Bílá. Vyhlášení výsledků proběhne v sobotu večer ve Státní opeře Praha.

Ortel doufá v třetí místo na Slavících

Největší emoce zatím budí nominace kapely Ortel, která ve svých textech často vystupuje proti menšinám. Někteří hudební odborníci upozorňovali na to, že se do hlasování může promítnout vlna strachu z islámu a imigrantů.

Již loni kapela poskočila ze 105. místa na čtvrté. "Pokud budu srovnávat loňské umístění, tedy čtvrté místo, pak si troufnu odhadnout třetí místo, přeci jen oproti roku 2014 sledujeme vyšší návštěvnost i na koncertech. Co se týká ocenění zpěvák, tam si nedovolím vůbec tipovat," řekl Aktuálně.cz zpěvák kapely Tomáš Ortel, který doufá, že si letos polepší o jednu příčku.

V internetových diskusích má Ortel mnoho příznivců stejně jako odpůrců, kteří doporučovali jeho vyřazení z ankety. "Celý slavnostní večer je do posledního detailu předem pečlivě připravený, pokud by kapela Ortel měla zahrát na pódiu, věděli bychom to již dávno od produkce. Takže musím fanoušky zklamat, není v zájmu organizátorů, aby Ortel zahrál naživo," pokračuje Tomáš Ortel s tím, že texty kapely pořadatelům soutěže nevadí.

"Lidi nelustrujeme a neřadíme dle názorových přesvědčení, natož politické příslušnosti. Obklopujeme se těmi, co mají s námi společnou myšlenku a názor. Pokud by tedy náš názor obsažený v textech vadil organizátorům soutěže Český slavík, pak bychom zřejmě neměli ani možnost se galavečeru zúčastnit," říká Ortel. 

K možnému vystoupení kapely Ortel se redakci nepodařilo získat vyjádření agentury Musica Bohemica, pořadatelé nezvedají telefon a nereagují na e-maily.

Gott na Slavících? Rozhodne se pár hodin před udílením cen

Velkou neznámou je účast nejvýraznější postavy celé historie udílení Českých slavíků. Karel Gott podstoupil první fázi léčby rakoviny lymfatických uzlin. Díky dobrým laboratorním výsledkům byl propuštěn z nemocnice do domácího léčení, přesto není jisté, zda bude nominovaný zpěvák přítomen na předávání cen.

"Lékaři mi účast z důvodu oslabené imunity nedoporučují. Moje srdce však říká ano, chci jít," napsal na Facebooku.

"Velmi si vážím vaší podpory, kterou mi projevujete mnoha způsoby, moc mi to pomáhá a je to velmi silnou součástí mé léčby," řekl v rozhovoru pro Ona Dnes.

Chemoterapii bude podstupovat až do dubna příštího roku. Zatím není schopen ani zpívat. Účast Karla Gotta nepotvrdili oficiálně ani organizátoři Slavíka. "Potvrdit jeho případnou účast můžeme až v sobotu odpoledne, podle toho, jak se bude cítit a co mu doporučí jeho lékaři," citovala ČTK ředitele pořádající agentury Jaroslava Těšínského.

Přítomnost Karla Gotta na Slavíkovi zajímá i bookmakery sázkových kanceláří, kteří vypsali kurz 1,3 na to, že si zpěvák sám převezme cenu na pódiu. Sázet se také může na výhru Gotta v kategorii celkový vítěz s kurzem 1,1 od sázkové kanceláře Fortuna.

Jako zpěváci roku byli ještě nominováni Michal David, Tomáš Klus, Richard Krajčo, Tomáš Ortel a Daniel Landa.

Landa odmítl provokaci na Slavících. Pořádá vlastní tiskovku

Právě Landa připravoval na Slavících proslov, během kterého chtěl veřejnosti vysvětlit své "kejkle". Jednou z nich byla i návštěva Kábulu, kde se setkával s muslimskými představiteli a na Facebooku je pak nazval svými přáteli. 

"Na Slavíku projev nebude. Vysvětlení kohouta, Žita a smyslu výpravy do Afghánistánu bude na samostatné tiskové konferenci v pondělí 30. 11. 2015," napsal Landa na svém Facebooku.

Kromě nejisté účasti Karla Gotta není zatím potvrzené, jestli dorazí i zpěvák Tomáš Klus. Předloni se po kauze s vyřazením rapera Řezníka z kategorie Hvězda internetu od soutěže distancoval, letos si naplánoval uměleckou pauzu.

Mattoni žádá omluvu, raper Řezník 100 tisíc

Kauza Řezník má teď další pokračování, společnost Karlovarské minerální vody požaduje po muzikantovi stažení videoklipu Pořád jenom hate 2, ve kterém raper obviňuje organizátory Českého slavíka, že porušili pravidla soutěže a dluží mu 100 tisíc korun. Ty mu coby právoplatnému vítězi kategorie Hvězda internetu náleží.

Mattoni ovšem požaduje smazání hanlivého klipu a napsání omluvného dopisu. To ale raper odmítá.

V současné době mohou fanoušci populární hudby hlasovat ještě v kategorii Objev roku. Do ní byli nominováni Atmo Music, Pavel Callta a Slza. Hlasování v této kategorii ukončí moderátor sobotního večera Libor Bouček v druhé polovině přenosu a následně vyhlásí vítěze.

Pokud kategorii zpěváků vyhraje Karel Gott, získá svého čtyřicátého Zlatého slavíka, v kategorii Skupina může desátého Zlatého slavíka získat kapela Kabát. V kategorii zpěvaček drží prvenství Lucie Bílá se 17 Zlatými slavíky, druhá je Hana Zagorová, která jich získala devět.

 

Právě se děje

Další zprávy