Roztáhlas křídla a ve mně se zhlídla. Skupina Lucie po 16 letech vydala nový singl

Kultura Kultura
4. 5. 2018 8:56
"Když si poslechnete text Takhle tě mám rád, zjistíte, že je o svatbě," vysvětluje Robert Kodym nový singl kapely Lucie.
Skupina Lucie vydala po šestnácti letech novou píseň. | Video: foto Ondřej Pýcha

Přestože česká rocková kapela Lucie už několik let znovu koncertuje, do studia se vrátila teprve nedávno. Dnes vydala svůj první singl po šestnácti letech nazvaný Takhle tě mám rád, který dvojhlasem zpívají David Koller s Robertem Kodymem. Hudbu, která zkreslenou kytarou v úvodu připomene hit Heroes od Davida Bowieho, napsal baskytarista skupiny P.B.CH.

Lucie naposledy roku 2002 natočila album Dobrá kočzka která nemlsá. "Od té doby jsme sice společně netvořili, ale já si za těch 16 let schovával nápady na texty, o kterých jsem věděl, že budou jednou pro kapelu skvělé," popisuje Robert Kodym nový singl.

V něm prý zpracoval téma, jehož se Lucie zatím nikdy nedotkla. "Když si poslechnete text Takhle tě mám rád, zjistíte, že je o svatbě. Když vyslovíte to slovo, uvidíte, že se chlapi většinou leknou, ale holky reagují naprosto obráceně. Ten kontrast se nám moc líbil," vysvětluje.

Kapela Lucie vystupovala od poloviny 80. let minulého století. První album vydala roku 1990, své zatím poslední před šestnácti lety. Dohromady se jich prodalo zhruba okolo 1,1 milionu výlisků.

Letos na podzim by skupina měla přijít s novou nahrávkou nazvanou Evolucie. Podle dřívějších vyjádření muzikantů je spolupráce jiná, diskuse o jednotlivých skladbách delší, způsob psaní písní odlišný.

Na chystanou desku přispěli mimo jiné Oskar Petr, jenž poskytl nápad z 80. let minulého století, a někdejší exulant Ivan Král. Oba již s kapelou spolupracovali dříve.

Podzimní turné Lucie

13. listopadu, Ostrava, Ostravar aréna
17. listopadu, Brno, DRFG arena
18. listopadu, Brno, DRFG aréna
22. listopadu, Praha, O2 arena
23. listopadu, Praha, O2 arena
24. listopadu, Praha, O2 arena
27. listopadu, Bratislava, Zimný štadión Ondreja Nepelu
30. listopadu, Košice, Steel Aréna

U příležitosti vydání alba Lucie také chystá turné. Začne 13. listopadu v Ostravě, pro velký zájem skupina nedávno přidala třetí pražský a druhý brněnský koncert.

Comeback Lucie v prosinci 2012 odstartoval koncert v pražském Rudolfinu pro finanční skupinu PPF, v létě 2014 pak obnovená kapela poprvé vyprodala české stadiony.

Zatím poslední vystoupení Lucie vloni v létě na pardubickém festivalu Soundtrack doplnily projekce z archivních záběrů kapely a videoklipů. Jako hosté s Lucii účinkovali kytarista Michal Pavlíček a Stefan Milkov, jeden ze zakládajících členů výtvarné skupiny Tvrdohlaví.

Před dvěma měsíci Lucie vydala koncertní záznam písně Chci zas v tobě spát, kterou s ní předloni ve vyprodané pražské Eden areně zpívalo publikum čítající 30 tisíc lidí. Stadion snímalo 20 kamer, dron a pět kameramanů na pódiu, další přenosné kamery GoPro byly umístěny na jednotlivých nástrojích.

Nahrávka skladby Chci zas v tobě spát vznikla předloni na koncertu Lucie v Praze. | Video: foto Ondřej Pýcha
 

Právě se děje

Další zprávy