Liars: Fascinuje nás Britney Spears. Je dokonale nedokonalá

Kateřina Nováková
19. 10. 2014 15:36
Rozhovor s kapelou Liars, která v Praze představí své nejnovější album Mess, na němž věční chameleoni a experimentátoři ukazují svou mimořádně hravou tvář.
Liars.
Liars. | Foto: Liars

Rozhovor - Jen málokterá kapela dokáže tak mistrně mlžit o tom, který hudební styl je pro ní signifikantní. Napříč sedmi studiovými alby předvedli Liars pestrou přehlídku jejich hudebního umění, které lze jen těžko něčím zakotvit. Jejich alba se ale s jistotou dají rozdělit na dvě skupiny. Na ta, kdy to vypadá, že vůbec netuší, co dělají a druhou skupinu, kde na to přišli.

Přesně tak funguje i předposlední WIXIW, která zní jako velký elektronický experiment. Jak sami přiznávají, její nahrávání byl dost náročný proces. “Proto jsme se shodli jasně na tom, že tentokrát budeme pracovat hodně svižně a spontánně. Díky tomu jsme dosáhli toho, že jsme psali věci o dost víc uvolněně a bezprostředně, to už jsme nějakou dobu nezažili. Díky tomu to šlo celé o dost přirozeněji a ani jsme nad tím nemuseli příliš přemýšlet," říká kytarista a zpěvák Angus Andrew.

Bezstarostně vzniklou nahrávku Mess, kde už definitivně zapomněli na kytary, vydali u Mute Records letos v březnu, Praze ji přijedou představit 21. října do klubu Roxy, a to v rámci již tradičních narozeninových oslav klubu připadajících na toto období.

Aktuálně.cz: Nahrávání pro Vás bylo teď spontánnější, jak se to povedlo? Jednoduše jste si drželi odstup?
Angus Andrew: Hodně nám pomohlo právě to, že jsme se chtěli hlavně bavit. Moc to neřešit a jen se řídit tím, co z nám přirozeně jde ven. Jakmile jsme se takhle jednou rozhodli, bylo docela jednoduché v tomhle proudu pokračovat, protože jsme cítili, že to je tak dobře.

A.cz: Při skládání využíváte softwar Pro Tools a Reaktor. Baví vás taky analogy?
Určitě jo. Můžeme říct, že naším oblíbeným analogovým synťákem je Korg MS2000.

Podívejte se na video k songu Pro Anti Anti ze zatím poslední desky LIars s titulem Mess.
Podívejte se na video k songu Pro Anti Anti ze zatím poslední desky LIars s titulem Mess. | Video: Liars

A.cz: Nahrávali jste v LA, nepomysleli jste i na Berlín?
Jasně, na Berlín myslíme pořád. Milujeme to tam. Ale stejně tak, jako by bylo skvělé tam znovu žít a tvořit, si nemůžeme pomoct a chceme prozkoumat také další města, která jsou pro nás zatím neobjevená. Třeba Šanghaj nebo Mexico City.

A.cz: Kdo vymyslel obal plný barev k albu Mess?
S barevným konceptem jsme přišli tak nějak všichni společně. Chtěli jsme vytvořit kontrast k předchozí desce WIXIW, jejíž vizuál byl primárně o černé. Smotané barevné provázky mají ilustrovat právě název alba a zároveň působit vesele a hravě, stejně jako celý proces vzniku desky.

Podívejte se na video k písni Mess on a MIssion.
Podívejte se na video k písni Mess on a MIssion.

A.cz: Barevné provázky byly při propagaci desky rozeseté všude možně po LA, šli jste je instalovat vy sami?
Jasně to bylo skvělé. Poté, co jsme byli několik měsíců zalezlí ve studiu, bylo úžasné vydat se dělat tímhle způsobem zmatek v ulicích LA.

A.cz: Něměli jste potíže s policií?
Ne, protože LA má popravdě větší problémy než se starat o pár lidí, s hromadou barevných provázků.

A.cz: Je pravda, že si v šatně před koncertem pouštíte Toxic od Britney Spears?
Jo! Milujeme Britney a stejně tak i tenhle song!

Poslechněte si píseň I´m No Gold z alba Mess.
Poslechněte si píseň I´m No Gold z alba Mess.

A.cz: Čím vás baví?
Myslíme, že jsme jí začali být fascinovaní díky jejímu temnému období, kdy si oholila hlavu a děly se kolem ní i další věci samozřejmě. Je hodně zajímavé i to, jak úspěšná a ctěná popová hvězda odkryla veřejně svoji osobní a trpící stránku osobnosti. Pro nás je v podstatě dokonale nedokonalá.

A.cz: Máte ještě nějaké guilty pleasure?
Nebereme oblibu Britney jako něco, za co bychom se třeba měli stydět. Nejsem moc velký vyznavač náplně guilty pleasure. Nemyslím si, že by se měli lidi cítit trapně nebo se stydět za to, co mají rádi.

 

Právě se děje

Další zprávy