Balthazar: Na novém albu půjdeme rovnou na věc. Jako Stooges

Kateřina Nováková
Aktualizováno 7. 11. 2014 13:16
Rozhovor s belgickou kapelou Balthazar, která bude headlinerem showcase festivalu Nouvelle Prague.
Balthazar.
Balthazar. | Foto: Balthazar

Rozhovor - Belgický band Balthazar se do Čech přijede představit již potřetí. V Praze si už kapela zahrála jako support Editors a absolvovali i samostatný set. Tentokrát je jejich návštěva spojená se showcase festivalem Nouvelle Prague, jehož druhý ročník připadá na 7. až 8. listopadu.

Balthazar vydali svoji poslední desku Rats v roce 2012, to se ale brzy chystají napravit. Právě teď nahrávají v Anglii materiál pro nové album, a to s Benem Hillierem, který stojí například za zvukem poslední desky Blur.

Poslechněte si nový singl kapely Balthazar s názvem Leipzig.
Poslechněte si nový singl kapely Balthazar s názvem Leipzig.

„Kvůli Nouvelle Prague poletíme z Brightonu do Prahy a pak zase zpátky,“ říká frontman kapely Maarten Devoldere. „Prahu jsem navštívil několikrát jako turista, je to rozhodně moje oblíbená destinace. Čeští fanoušci jsou hodně srdeční a nestydí se dát najevo, když je něco pohltí,“ dodává.

Aktuálně.cz: Kolik koncertů jste letos odehráli?
Maarten Devoldere: Nejsem si jistý, ale myslím, že jich bylo kolem stovky.

A.cz: S Balthazar hrajete už deset let, spočítáte koncerty celkem?
První roky jsme samozřejmě tolik nehráli, ale celkem jich může být třeba pětset.

Nouvelle Prague (7. a 8. 11. 2014)
Autor fotografie: Nouvelle Prague

Nouvelle Prague (7. a 8. 11. 2014)

Showcase festival Nouvelle Prague představuje mladé nadějné kapely. Za loňský první ročník získal ocenění Nejlepší nový showcase festival.

Druhý ročník se uskuteční 7. a 8. listopadu v prostorách pražského pivovaru Staropramen.

Program nabídne kromě devíti zámořských kapel představí v roli headlinerů belgické Balthazar a z české scény například Zrní, jež na festivalu pokřtí své nové album Následuj kojota, ale také Nylon Jail či písničkáře Kittchena. Jako speciální host vystoupí britští The Feud.

A.cz: Letos jste hráli i na velkých festivalech jako Pukkelpop nebo Hurricane. Kde vás to bavilo nejvíc?
Myslím, že na Pukkelpop, šlo o náš jediný letní koncert v Belgii a navíc jsme dostali hlavní stage. Byla na nás tedy hromada lidí, prostě skvělé. Překvapilo nás i přijetí v Německu, nečekali jsme, že tam máme tolik fanoušků, lidi naše songy znali, to nás dostalo.

A.cz: Jak to vypadá s novým albem?
Na novou desku už máme hodně připraveného materiálu, věnovali jsme tomu opravdu dost času. Letíme do Británie, kde budeme nahrávat. Koncert v Praze bude jediná pauza mezi nahráváním, někdy zhruba uprostřed. Docela se těšíme, bude fajn mít trochu odstupu. Bude to znít možná jako klišé, ale víme, že hraní vás bude boží, vždycky jste nás skvěle přijali.

A.cz: Původně jste chtěli nahrávat v domácím studiu, to nakonec tedy nedopadlo. Proč?
To tak opravdu původně mělo být, rozhodli jsme se ale pro spolupráci s Benem Hillierem. Je to člověk, který spolupracoval s Blur, Elbow i Editors. Je to pro nás docela zásadní věc, těšíme se. Míchal pro nás singl Leipzig, ale to jsme se domlouvali po telefonu. Nikdy jsme se vlastně osobně neviděli, tohle bude naše velká premiéra.

Poslechněte si píseň Sinking Ship od Balthazar živě unplugged.
Poslechněte si píseň Sinking Ship od Balthazar živě unplugged.

A.cz: Jak jste na Bena přišli?
Poradil nám ho náš manažer, který se s ním znal. Řekl nám, že produkoval poslední desku Blur Think Tank a že by to mohl být pro nás ten správný člověk, protože jsme si s nimi v něčem podobní. My samozřejmě obdivujeme, to co udělal, takže jsme byli ihned pro.

A.cz: Budete se držet původního plánu zachovat si minimalistický zvuk?
Tohle album bude hodně přímočaré, tak bychom si to přáli. Album Rats bylo trochu náročné, inteligentní. Teď bychom rádi nahráli něco trochu stupidnějšího (smích).

A.cz: Takže chcete dělat hudbu pro větší masy?
Ale ne, to zas ne. Nechystáme žádný stadionový rock. Spíš bych to přirovnal k The Stooges, ti jdou taky rovnou na věc, přitom to ale nezní pitomě, má to něco do sebe. Tímhle směrem chceme jít. Doufám, že lidi překvapíme, víc už nechci prozradit. Album vyjde v březnu.

A.cz: Zajímáte se o netradiční hudební nástroje, bude nějaký i na desce?

Balthazar.
Balthazar. | Foto: Rock for People

Jasně, tentokrát jsme šli do nemocnice. Tam jsem si lehl a ostatní na mě položili cédéčka. To celé pak při dýchání vydávalo legrační zvuky. Jako když dáte ucho na něčí břicho a slyšíte, co se tam všechno děje, něco podobného jsme chtěli zachytit. Tenhle zvuk jsme vysamplovali a použili v jedné z písní. Nejde o nějaký výrazný zvuk, ale pro nás je výjimečný. Tentokrát jsme nemuseli nikam cestovat, prostě jsme si vymysleli nový hudební nástroj z našich těl.

A.cz: Jak se bude píseň s tímhle samplem jmenovat?
To ještě nemůžu prozradit, protože to ještě ani nevím. Všechno máme připravené, ale je jasné, že to ve studiu ještě nějak překopeme.

 

Právě se děje

Další zprávy