Robbie Williams na Szigetu flirtoval a zpíval hit za hitem

Daniel Maršalík
11. 8. 2015 13:50
Hudební festival Sziget odstartoval koncertem Robbieho Williamse, který postavil show na coververzích, osvědčených hitech a svém jedinečném šarmu. Přečtěte si reportáž přímo z maďarského Szigetu.
Robbie Williams na festivalu Sziget
Robbie Williams na festivalu Sziget | Foto: ČTK

RecenzeRobbie Williams zahájil koncert s osmnáct let starou písní Let Me Entertain You, která dala i název jeho aktuálnímu (vzpomínkovému) turné, jímž nepropaguje žádnou novou desku. Šlo o Williamsovu nejrockovější skladbu a jako rocker byl na pódiu nejčastěji.

Podřídil tomu i image: hlavu mu zdobilo platinově obarvené číro a první polovinu strávil v černé vestě a tmavých kalhotách se spoustou zipů. Ty v druhé půlce nahradil černou sukní, pod kterou měl slipy s tygrem. Šlo o spodní prádlo, které tolik proslavil v klipu Rock DJ a budapešťskému publiku ho rád ukazoval i na Szigetu.

Rockem okořenil i další popové hity – Come Undone se proměnila v I Still Haven't Found What I'm Looking For od irských U2. Do Kids vpašoval slavný kytarový riff Whole Lotta Love od Led Zepellin. Zhruba v půlce koncertu došlo na covery We Will Rock You (Queen) a I Love Rock 'N Roll od The Arrows, kterou ale proslavily později zpěvačky Joan Jett a Britney Spears. Další rockovou vsuvku – kousek písně Wonderwall od Oasis zazpíval během písní Feel a Angels.

V hitu Millenium šlo zřetelně slyšet kousky písní Royals od novozélandské písničkářky Lorde a skladby 99 Problems od amerického rappera Jay-Zyho.

Robbie Williams na festivalu Sziget
Robbie Williams na festivalu Sziget | Foto: ČTK

Kdyby Robbie po celých devadesát minut zůstal na pomezí popu a rocku, byl by to výborný koncert. Williams se však musel dotknout i dalších žánrů a tím roztříštil tempo vystoupení. Prvně muselo dojít na jeho oblíbený swing (Minnie the Moocher), pak se čtyřmi muzikanty předvedli a capella skladbu od R. Kellyho Ignition, kterou se jako svou vůbec první píseň (i přes peprný text) naučil jeho syn Charloton Valentine.

Další odbočky ze žánru přišly v přídavcích. Podruhé vzdal hold svému idolu Freddiemu Mercurymu. Hit Bohemian Rhapsody obsahuje příliš kabaretních prvků a rozlučková My Way, známá v podání Franka Sinatry, je zase šanson.

Hlavním esem v rukávu Robbieho Williamse je osobní šarm a vtip, který vkládá do svého vystoupení. Díky tomu byl jeho výkon v Budapešti velmi jistý, ačkoliv trošku chraptěl. Williams často a rád komunikuje s publikem. Nechává zpívat levou stranu jeviště, pravou stranu jeviště, lidi pod třicet, návštěvníky nad třicet. Pak zdůrazní, že jemu je už přes čtyřicet... 

Nejšťastnější osobou v hledišti učinil dvaadvacetiletou Maďarku Krisztinu, které si nejdříve všiml, jak drží knihu a prosí ho o autogram. Nechal si ji podat a zjistil, že jde o neautorizovanou biografii, kterou proto mrskl na zem. Když diváci začali bučet, vzal knihu a místo podpisu napsal „Krisztina miluje Bruna Marse“ a věnoval šťastné dívce skladbu She's the One.

Podruhé si na vyvolenou dívku vzpomněl před skladbou Candy, kdy ji vytáhl na jeviště a začal „číst“ z knihy něco ve smyslu „Robbie Williams má velký penis a je lepší v posteli než Justin Timberlake, Bruno Mars a Pharrell Williams…“ Poté pozval Krisztinu do postele a ta bez náznaku námitek přikývla a zůstala tam s ním na celou interpretaci skladby Candy.

V červenci po Colours of Ostrava česká hudební veřejnost žila nesmyslnou otázkou, zda na festivaly patří umělci typu Björk. Za zamyšlení spíš stojí, proč hlavní hvězdou Szigetu, který se chlubí oceněním nejlepší evropský festival, je umělec, v jehož setlistu je nejnovější píseň z roku 2012 (Candy) a ostatní pocházejí z přelomu 20. a 21. století.

Není pochyb o tom, že publikum se během Williamsova koncertu bavilo. Lidé téměř bez přestávek zpívali notoricky známé hity a Robbie zcela jistě naplnil očekávání pořadatelů a přitáhl desítky tisíc návštěvníků hned první den na ostrov Óbuda, kde se sedmidenní Sziget koná. Otázkou zůstává, zda to není na festival takovéhoto formátu až příliš přímočaré…

 

Právě se děje

Další zprávy