Recenze: Rokenrol neskončil, rokenrol trvá. Na festival Metronome ho přivezl Iggy Pop

Petr Adámek Petr Adámek
Aktualizováno 26. 6. 2016 22:54
Premiérový ročník Metronome festivalu má za sebou první den. Pořadatelům zkazilo náladu počasí a technické potíže, vše ale vynahradil nestárnoucí Iggy Pop. Na pražském Výstavišti se podávaly lekce rokenrolu pro začátečníky i pokročilé.
Iggy Pop během pražského koncertu
Iggy Pop během pražského koncertu | Foto: ČTK

Konec loňského roku a první polovina toho letošního byla k popmusic a rokenrolu nemilosrdná. Zubatá kosila ve velkém a svět zchudl o mnoho zásadních jmen. Postav, které věrně reprezentují „staré dobré časy“, ubývá a poctivé rockové řemeslo se začíná stávat nedostatkovým zbožím. Iggy Pop v Praze dokázal, že stále patří do první ligy.

Vidět Iggyho ještě než umře. Tohle (lehce cynické) heslo se vznášelo nad holešovickým areálem už od odpoledních hodin, kdy do areálu začaly proudit první stovky diváků. Úvahy o tom, jak dlouho mezi námi Iggy vzhledem ke svému někdejšímu bouřlivému životu ještě bude, vzaly za své hned v úvodu jeho setu, kdy devětašedesátiletý muzikant vtrhl na pódium s energií dvacátníka. Podle vitality, která z něj tryskala na sto metrů, bylo zřejmé, že umřít se rozhodně nechystá.

Svoji lehce povadlou, ale stále vyrýsovanou muskulaturu rozpohyboval o čtvrt hodiny dřív, než bylo podle harmonogramu v plánu a už po několika skladbách vypálil do nadšených diváků své dva největší hity: Lust For Life a Passenger. Kmotr punku, jak se mu přezdívá, se u mikrofonu mazlil s každým tónem, kroutil se, ohýbal své napůl vysvlečené tělo, chrlil jedno fuck za druhým a z dlouhé chvíle se vydal před pódium pozdravit diváky v prvních řadách. Všichni ti, kteří na Iggyho od jeho posledního vystoupení v Česku zapomněli, se znovu zamilovali.

V průřezu celou svojí kariérou neopomněl muzikant ani na poslední album Post Pop Depression. Jen škoda, že s sebou do Prahy nepřivezl hvězdnou kapelu, která mu při nahrávání desky kryla záda. A taky škoda, že závěr jeho show narušil déšť a bouřka, kvůli níž Iggy zkrátil svůj set o dva songy. Prý ale příště naváže přesně tam, kde skončil. Už teď se můžeme těšit!

Kromě skvělého Iggyho setu se na Metronome festivalu předvedli oblíbení britští indie rockeři The Kooks, kteří mají s bouřkou v Česku také bohaté zkušenosti (pamětníci jejich posledního vystoupení na Rock for People v roce 2012 mají stále v živé paměti), a zpěvačka Ella Eyre, jejíž show negativně poznamenaly hned dva výpadky proudu. Alternativněji laděné diváky jistě potěšil GhostPoet nebo Shelter Point na „klubové stage“, příznivce domácí tvorby zase Hudba Praha nebo Barbora Poláková.

Hořká pachuť po fiasku s Prague City Festivalem zmizela. I Praha dokáže zorganizovat povedený městský festival.

Hodnocení: 75 %

 

Právě se děje

Další zprávy