Recenze: FKA twigs na svém třetím EP provokuje a dráždí

Jan Mazura Jan Mazura
28. 8. 2015 7:15
Všestranná britská umělkyně Tahliah Debrett Barnett alias FKA twigs vydává album s pěti písničkami, které nese název M3LL155X. Méně předvídatelný titul bychom asi těžko vymysleli.
FKA twigs M3LL155X
FKA twigs M3LL155X | Foto: Young Turks

Recenze – Stejně jako nedávno recenzovaná Lianne La Havas má i twigs díky jednomu z rodičů jamajskou krev a ani ten druhý není ryzí Brit: původ matky je v tomto případě napůl španělský. Hudební i lidská DNA tedy opět nespadají do běžné kategorie a v písničkách, stejně jako ve zpěvaččině vizuální image, se to jasně odráží.

Kromě dvou krátkých alb má za sebou také loňské LP1, jedinou plnohodnotnou desku a doposud poslední přírůstek do diskografie. V porovnání s aktuálním počinem je méně komplexní, náladou pozitivnější a více postavená na vokálech.

Zvukové spektrum M3LL155X je oproti ní bohatší a propracovanější. I přes sofistikovanost aranžmá je ovšem charakteristické minimálním využitím harmonických nástrojů, tj. kytary či kláves. Hudbu tudíž tvoří převážně vokální linky a vrstvy rytmického doprovodu, díky čemuž vše nakonec působí relativně prostě a vyčištěně.

Zpěv je zde rovnocenným partnerem přerývaných beatů, nejrůznějších ruchů, šumů a dalších industriálních pazvuků. Stejně jako ony je často zkreslený, a stává se tak spíše dalším „zdrojem zvuku“ než nositelem sdělení. Pohybuje se hlavně ve vyšších, téměř ječivých polohách a ucho příliš nepohladí. To však, podobně jako například u Björk, ani není záměr. Twigs svým projevem provokuje, dráždí a záměrně vyvolává i negativní emoce. Ať už šeptá, nebo zpívá naplno, její jemný hlas zní vždy naléhavě.

Nálada skladeb je po celou dobu poslechu temná, úzkostná či přinejmenším zvláštní, tedy nikoli mainstreamová. Uměleckost pojetí i vážný tón navíc podtrhuje mírně děsivá fotomontáž na obalu.

M3LL155X je sice mnohem méně tradiční než zpěvaččiny dřívější nahrávky, míra experimentu však průběhu necelých dvaceti minut postupně klesá. Po úvodních Figure 8 a I'm Your Doll s nervózní a psychedelickou atmosférou je třetí In Time již o něco přehlednější a melodičtější. Ale aby nedošlo k mýlce – ani závěrečnou Mothercreep bychom rozhodně neoznačili za konvenční.

Třetí EP mladé FKA twigs posluchače strhne a po celou dobu přesvědčivě baví. Pokud by ale šlo o dlouhohrající album, muselo by pro stejný efekt nabízet více kontrastních nálad, temp a námětů.

Hodnocení: 70 %

FKA twigs - M3LL155X | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy