Recenze: Deska Offline představuje Moju Reč na zlomu životních etap

Daniel Maršalík
21. 5. 2016 9:58
Slovenská hiphopová formace Moja Reč se letos po pěti letech ozvala s novou deskou Offline. Rapeři Supa a Delik mezitím vydali sólové počiny, na které v naprosté většině dohlížel dvorní producent handlovské skupiny Jozef Engerer. Navíc si vzájemně hostovali na deskách a společně i koncertovali po klubech napříč Českou republikou a Slovenskem. A tak běžnému fanouškovi Moja Reč nemusela příliš scházet. Síla novinky Offline spočívá v tom, že přináší to nejlepší ze sólo tvorby obou členů a je vyváženě pestrá.
Moja Reč
Moja Reč | Foto: archiv kapely

Oba výrazní rapeři si prostor na desce Offline rozdělili hezky půl na půl, jeden neční nad druhým. Jako dosud vždy odvedli přesvědčivé výkony, které ale neprocházejí velkým vývojem.

Například desky konkurenčního Kontrafaktu ukazují, jak velkým vývojem Rytmus a Ego prošli. O tom v případě Moji Reči nemůže být řeč.

Slováci z Handlové, kteří vždy patřili do první ligy slovenského hip hopu, tak v roce 2016 získávají lehkou retro patinu. Možná že jejich touha experimentovat s hlasy je potlačena producentským dozorem. Hudba Jozefa Engerera nekopíruje trendy a drží se čistého muzikantství. Po hudební stránce je Engerer esem v rukávu kapely, kromě hledání beatů je schopný sednout k hudebním nástrojům a skládat muziku.

Moja Reč je paradoxně nejsilnější s kytarovým podkladem. Písničky jako Zlatá soška nebo Sanscript představují kapelu téměř akusticky a najednou je více než zřejmé, proč si zpěvačka Tina vybrala Engerera, aby její skladby upravil a objel s ní slovenské unplugged turné.

Syrovější elektrická kytara ve skladbách Z hlavy do hlavy a Nič proměňuje Slováky v tuzemskou variantu Beastie Boys. Nejvýraznější nahrávka se jmenuje Chlapci zo zadnej lavice. Její text dokládá, jaká je Moja Reč dnes.

Supa i Delik jsou bezkonkurenčními vypravěči příběhů, kde ubývá sexuálních narážek na úkor romantičtějších vyznání. Oba zůstávají kluky pařícími na herních konzolách, mladíky, kteří se stále umí rozbít na baru s partou kamarádů, ale také muži, kteří jsou si dobře vědomí svých kroků a chtějí tu po sobě něco zanechat.

Na desce Offline zastupuje starší hiphopovou generaci Vec nebo Majk Spirit, tu střední zase Momo a Separ, ale největším zpestřením jsou dosud neoposlouchané hlasy. Slovenský objev ADiss, který se Supou již spolupracoval na dvou nahrávkách (Tornádo a Have No Money), opět i v písni Zlatá soška potvrzuje svůj talent a prezentuje se svým osobitým projevem na pomezí rapu a zpěvu. Chytlavou melodií a angličtinou bez českého přízvuku se v refrénu titulní skladby vytáhl R&B zpěvák z Prahy Andreas, který v současné době připravuje debut.

Offline je autentickou deskou, která Moju Reč představuje v období, které může být velmi zrádné. Chtě nechtě končí doba bezstarostných mejdanů a začíná zodpovědnější životní etapa. Bude zajímavé sledovat budoucnost tria z Handlové, ale Offline je příslibem, že chlapci ze zadní lavice to zvládnou.

Hodnocení: 70 %

Moja Reč - Chlapci zo zadnej lavice (prod. Jozef Engerer) | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy