Recenze: David Koller si vybral šikovné hudební přátele. Koncertu ale chyběl slavnostnější nádech

Petr Adámek Petr Adámek
17. 9. 2016 10:55
David Koller jako samostatný umělec dospěl do fáze, kdy si může dovolit oslovit mladší muzikanty s žádostí o cover svého songu, aniž by ho kvůli tomu někdo obviňoval ze samolibosti. V srdci smíchovského pivovaru projekt představil poprvé na živo.
David Koller
David Koller | Foto: ČTK

V našich krajích nejde o úplně nový nápad. Dosud nejviditelnějším průkopníkem této atraktivní disciplíny je se svým čtyři roky starým Dárečkem Mňága a žďorp, a kdyby Kollerova Lucie fungovala ve standardní kapelním módu, možná by bylo dávno na světě i album s jejich coververzemi.

Primární nápad projektu David Koller & Friends vzešel od jeho manažera Pavla Eichlera, samotný výběr nechal Koller na svých bedrech. Nechtěl cíleně oslovit "velká" mainstreamová jména, aby podlézal masovému divákovi, ale vybral svěží interprety napříč žánry, aby se s jeho tvorbou poprali po svém. Vznikla z toho osmipísňová kompilace.

Aby nezůstalo jen u domácího poslechu, je v plánu mini-turné o šesti zastávkách. Sjednotit koncertní kalendáře všech osmi interpretů je idea zcela nereálná, a tak se na jednotlivých zastávkách objeví vždy jen někteří ze zúčastněných umělců. Úvodní a zároveň největší koncert celé šňůry hostilo nádvoří pivovaru Staropramen na pražském Smíchově.

Android Asteroid, Hentai Corporation a Vladimir 518 & Mike Trafik dostali samostatné bloky. Zejména druzí zmínění si vyměřený čas náležitě užili, tím spíš se škodolibým vědomím, že jejich ve všech směrech nekonvenční a místy až šílený projev budou Kollerovi fanoušci v publiku těžce vstřebávat. Skladba Až ti řeknu v jejich podání je na celé kompilaci nejhlučnější a nejšťavnatější předělávkou a zarezonovala i na živo.

Jediný ženský element projektu, slovenská zpěvačka Katarína Kubošiová aka Katarzia se na stage podívala už v rámci Kollerova setu. Zatímco z nebe v tu chvíli padaly dešťové kapky, pódium se díky její interpretaci písně Záchranář halilo do sametu. Nádhera!

Jako největší pohodář se ukázal poslední z "friends" Kato (Prago Union), který si odrapoval svých pár věcí včetně osobitého příspěvku Jo, aha, pak se podíval na dalších pár písniček, načež nasednul na kolo a krátce před koncem z areálu odjel.

David Koller vedle skladeb ze svých čtyřech sólovek a klasických hitů Lucie vypálil mezi obří pivní tanky vcelku překvapivě i dva kousky z diskografie Jasné páky: Sedí, pije a Konec nočních toulek a stejně překvapivě tentokrát neutrousil jedinou jedovatou slinu směrem ke komunistům.

Jak je ovšem jeho zvykem, během setu toho příliš nenamluvil, což tentokrát zamrzelo víc než jindy. Diváky by jistě zajímalo pozadí vzniku projektu, nějaké střípky z nahrávání nebo jeho komentáře k jednotlivým umělcům. Takto jeho půldruhá hodinka vyzněla spíš jako běžné vystoupení s hosty.

Akce postavená na skvělém nápadu spojování protilehlých cípů hudební scény by na živo zasloužila nápaditější a méně všední pojetí, přinejmenším aspoň trochu slavnostnější nádech. Tenhle projekt za to totiž jednoznačně stojí.

Hodnocení: 65 %

 

Právě se děje

Další zprávy