Rasové nepokoje v hudbě. Raper obviněn, že podněcuje násilí

Kultura Kultura
3. 7. 2015 14:13
Kendrick Lamar je špatným vzorem pro černošskou mládež a svými koncerty údajně podněcuje k násilí. Raper se brání tím, že problémem není hip hop, ale postavení Afroameričanů v USA.
Foto: Reuters

Los Angeles - Americký raper a dvojnásobný držitel ceny Grammy Kendrick Lamar vystoupil koncem června v Los Angeles na předávání cen BET Awards, kde jsou oceňováni afroameričtí umělci. Během show rapoval na policejním autě o tom, že nenávidí policisty, protože "preventivně" zabíjejí černochy, píše server billboard.com.

Kendrick Lamar tak reagoval na rasové nepokoje, které vypukly poté, co americká policie zabila několik černošských mladíků. Napjatá situace nedávno vyústila smrtí devíti lidí v černošském kostele v Charlestonu, které zabil jedenadvacetiletý běloch.

Podle amerického novináře Geralda Rivera z televize Fox News jsou Lamarovy výroky horší než samotný rasismus. Jsou neproduktivní a vysílají špatné poselství vůči mladým černochům, pro které je Lamar a hip hop obecně velkým vzorem, tvrdí novinář. 

Raper se nařčení brání, podle něj Rivera vystoupení nepochopil: "Jak je možné, že píseň o naději převrátíte na píseň o nenávisti? Celé poselství zní: 'Budeme v pohodě.Neznamená to, že chci zabíjet lidi."

Kendrick Lamar dodává, že tento typ rétoriky má zakrýt skutečný problém bezdůvodného zabíjení: "Hip hop není problém. Tím hlavním problémem je náš reálný svět. Tohle je naše hudba, náš způsob vyjádření se. Chci se vyjádřit v pozitivním světle, stejně jako to dělají ostatní umělci, a ne jít ven a zabíjet lidi."

Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy