Album roku podle českých kritiků natočila kapela Povodí Ohře, získala cenu Vinyla

Kultura Kultura
13. 2. 2019 22:30
Nejlepší album loňského roku podle českých hudebních kritiků natočila západočeská kapela Povodí Ohře. Na osmém ročníku cen Vinyla, které byly ve středu večer vyhlášeny v pražském Lucerna Music Baru, uspěla v kategorii Deska roku.
Desku roku podle kritiků natočila kapela Povodí Ohře.
Desku roku podle kritiků natočila kapela Povodí Ohře. | Foto: Milan Jaroš

Sestava vedená zpěvákem Jiřím Sochorem alias Sisim, který od počátku tisíciletí prošel garážovými rockovými kapelami Esgmeq nebo Esoasisi, se na zkoušce poprvé sešla roku 2016, první album vydala vloni.

Vítězná kapela Povodí Ohře.
Vítězná kapela Povodí Ohře. | Foto: Matěj Hošek

Nyní sklízí jedno uznání za druhým. Její debut už za desku roku vyhlásil časopis Full Moon, dále je nominován na cenu Apollo a dvě sošky může získat také na mainstreamových cenách Anděl.

V Povodí Ohře, pětici usídlené v Plzni, se potkávají tři různé věkové skupiny a členové tří ve své době zavedených kapel západočeské scény.

Jejich hudba spojuje intenzitu post-hardcorové hudby se špinavou romantikou country, napsal minulý měsíc týdeník Respekt.

Podle jeho redaktora Pavla Turka lze Povodí Ohře vnímat jako svéráznou poctu chebskému regionu, odkud pocházejí čtyři z pěti členů.

"Charismatický frontman Sisi jde se svou sebedestruktivní lyrikou a komplikovanou spiritualitou ve stopách domácích ‚prokletých‘ básníků jako Filip Topol," konstatoval za porotce Vinyly kritik Miloš Hroch.

Na desku roku byli na cenách Vinyla dále nominovány Čáry života neboli jednočlenný projekt Jana Boroše s albem Stínítko a rockové kvarteto Tomáš Palucha za nahrávku Čaro.

První singl z loňské desky kapely Povodí Ohře. | Video: Stoned to Death Records

Objevem roku porota Vinyly vyhlásila producenta, který si říká Bílej kluk. "Jeho divoké koláže postklubové hudby smíchané z tučných beatů, hlášek z japonského anime, kosmických synth-riffů a jeho éterického vokálu se svým smyslem pro výstřednost a precizností vymykají kreativnímu kvasu na domácí scéně," uvedl za porotce kritik Karel Veselý.

Podle něj je Bílej kluk výjimečným producentským talentem, který už přesáhl žánrovou komunitu na internetu.

V kategorii Počin roku pak porotci Vinyly ocenili komunitní platformu Zvuk, která funguje zhruba rok a půl. Podporuje vzdělávání, tvůrčí dialog a realizaci projektů v oblasti elektronické hudby nebo zvukového umění, nabízí kurzy či přednášky.

Výsledky osmého ročník cen Vinyla, které vznikly roku 2011 a jejichž cílem je stírat rozdíly mezi mainstreamovou a alternativní hudbou, byly vyhlášeny v pražském Lucerna Music Baru. Předávání moderoval Petr Vizina z České televize, koncertní set s virtuálním orchestrem odehráli Tomáš Dvořák alias Floex a britský producent Tom Hodge. Vystoupili také letos nominovaní Market a Čáry života.

Vítězové získávají vinyl, jehož grafický návrh vytvořil konceptuální umělec a rektor pražské Akademie výtvarného umění Tomáš Vaněk. Obálku pojal jako reflexivní přesmyčku.

 

Právě se děje

Další zprávy