Peel tvořil vkus v éteru, teď je jeho sbírka na netu

Karel Veselý
3. 5. 2012 11:48
Sbírka desek Johna Peela se přesouvá na internet
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Když před osmi lety podlehl John Peel mrtvici, přerušila nejposlouchanější britská stanice BBC Radio 1 svoje vysílání a zbytek dne hrála jen jeho oblíbené skladby. Dva roky předtím zvolili spoluobčané slavného rozhlasového DJe mezi sto největších Britů všech dob a v devadesátých letech dostal od královny Řád impéria. Teď se propagátor nových směrů populární hudby dočká další pocty - jeho obří sbírka desek se promění v interaktivní muzeum dostupné přes internet. První exponáty byly zpřístupněny tento týden.

Pětašedesátiletý Peel po sobě zanechal 25 tisíc vinylových LPček, 40 tisíc singlů a několik tisícovek kompaktů, všechny pečlivě poskládané podle abecedy a opatřené katalogovou kartičkou. Sbírka by se měla kompletně přesunout na internetu, archivace ale zatím postupuje pomalu. Do konce října bude každý týden přibývat první stovka alb od každého písmene abecedy, aktuálně jsou k dispozici alba od písmene A.

Foto: Aktuálně.cz

Každou desku bude zastupovat naskenovaný obal, buklet a také Peelova kartička s jmény skladeb. Narozdíl od obdobné sbírky lidové hudby Alana Lomaxe ale kvůli autorským právům na novější hudbu neprobíhá digitalizace nahrávek samotných, místo nich se musí fanoušci spokojit s odkazem na obchod iTunes či internetový "jukebox" Spotify.

„Je to začátek úžasného a vzrušujícího dobrodružství. Je pro nás poctou, že můžeme světu poprvé ukázat obsah soukromé sbírky Johna Peela - jedné z nejdůležitějších a nejeklektičtějších sbírek moderní hudby na světě." napsal na blog John Peel Centre for Creative Arts jeho ředitel Tom Barker.

Projekt je dílem společných aktivit British Council a BBC a jeho součástí je i interaktivní průhled do Peelova domácího studia, proměného v rozcestník pro archivní klipy, fotografie, záznamy jeho rozhlasových pořadů či jeho proslulých nahrávacích sessions. Na ně si od roku 1967 zval talentované kapely z celého světa, včetně dvou českých zástupců - hrdinů domácí shoegaze horečky Ecstasy of Saint Theresa a Here, kteří přijali pozvání do jeho studia v roce 1993. V Peelových archívech je ale nepochybně více českých kapel - mezi jeho oblíbence patřili na začátku devadesátých let i vyškovští The Trial a o dekádu později alternativní rockeři L'Point.

Sny náctiletých je těžké zničit

John Peel začal svoji rozhlasovou kariéru v polovině šedesátých let v USA, kde v časech Beatlemánie působil jako odborník na britskou rockovou invazi. Po návratu na ostrovy v roce 1967 získal práci v pirátské stanici Radio London, která vysílala z lodí kotvících v neutrálních vlnách. Poté, co úřady provoz rádia ukončily, dostal Peel práci v nové veřejnoprávní hudební stanici pro mladé - BBC Radio 1, s níž spojil svůj život až do devadesátých let.

Foto: Aktuálně.cz

Ve svých pořadech objevoval nové hudební směry od folku a folk-rocku šedesátých let, přes punk let sedmdesátých až po death metal, breakcore či taneční hudbu let devadesátých, jež nekompromisně servíroval posluchačům ve vysílání bez ohledu na přijatelnost či rating.

V mnohém byl předchůdcem eklektického stylu dnešních internetových surfařů i po smrti je často připomínán jako příklad otevřeného hudebního vkusu bez ohledu na žánry. Fanoušci dodnes spontánně slaví Den Johna Peela, který připadá na výročí jeho posledního vysílání 25. října. Časopis NME po něm pojmenoval hudební cenu pro inovátory John Peel Award a festival Glastonbury pódium pro talentované muzikanty.

„Sny náctiletých je těžký zničit," stojí v epitafu na jeho hrobě, což je citát z písně Teenage Kicks od irských punk rockerů The Undertones.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy