Ostravská filharmonie má ráda přesahy, zahraje rockovou klasiku. Doprovázela již Dominga i Nohavicu

ČTK ČTK
7. 3. 2016 16:00
Janáčkova filharmonie Ostrava ráda přijímá nové výzvy a vyhledává hudební přesahy. Hrála již s Plácidem Domingem, José Carrerasem či Annou Netrebkovou, doprovázela ale třeba Jarka Nohavicu, Daniela Bártu či Miro Žbirku. Tentokrát si zahraje s e zpěvačkou Martou Jandovou. Zazní známé rockové skladby od Rolling Stones, AC/DC či Deep Purple.
Šéfdirigent Janáčkovy filharmonie Ostrava Heiko Mathias Förster.
Šéfdirigent Janáčkovy filharmonie Ostrava Heiko Mathias Förster. | Foto: jfo.cz

Janáčkova filharmonie Ostrava zahraje rockovou klasiku. Zpívat bude Marta Jandová. Zazní například skladby (I Can´t Get No) Satisfaction od Rolling Stones, Highway To Hell od AC/DC či píseň Smoke On The Water kapely Deep Purple. V programu, který se uskuteční 16. března v ostravské Multifunkční aule Gong, Jandová zazpívá i dvě své skladby.

"Hity proslulých rockových kapel v podání mnohačlenného orchestru získají nečekaný rozměr," řekla mluvčí. Dodala, že na programu bude celkem 14 skladeb. Zazní i písně kapel The Queen, Black Sabbath, R. E. M., Europe, Pink Floyd a dalších.

Dvě skladby Supersonic Speed a The Ordinary Song pocházejí z autorské dílny Jandové. Zpěvačka je hraje se svou kapelou Die Happy.

Ostravská filharmonie od klasické hudby odbíhá k projektům méně tradičním už několik let. V minulosti doprovázela například Jaromíra Nohavicu, Dana Bártu či Miro Žbirku. Loni v říjnu zase uvedla spolupráci s Ondřejem Brzobohatým. Ten společně s Ondřejem Brouskem moderoval večer s melodiemi stříbrného plátna. Brzobohatý navíc doprovodil orchestr na klavír.

Janáčkova filharmonie má za sebou ale také spolupráci s umělci světového jména. Už v minulosti prokázal ostravský orchestr své kvality při koncertech s Dianou Rossovou, Plácidem Domingem či José Carrerasem. Velkou světovou hvězdu doprovázela ostravská filharmonie i předloni v Paříži. V tamním Théatre des Champs-Elysées vystoupila s operní divou první velikosti Annou Netrebkovou. S ní si filharmonici zahráli i loni ve Vídni.

Neznám nic lepšího, než dělat koncerty a hrát hudbu, nejsem omezená poptávkou fanoušku, říká zpěvačka Lenka Dusilová. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy