Obrazem: Jiří Bělohlávek dostal Dvořákovu cenu v New Yorku

Jiří Bělohlávek dostal Cenu Antonína Dvořáka před koncertem v Carnegie Hall.
Jiří Bělohlávek a jeho děkovná řeč.
Jiří Bělohlávek s šéfem Dvořákovy Prahy Markem Vrabcem.
Jiří Bělohlávek dostal Cenu Antonína Dvořáka z rukou ministra kultury Daniela Hermana.
Na ceremoniálu zahrál koncertní mistr české filharmonie Jose Špaček...
Foto: © Dvořákova Praha – Chris Lee
Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 11. 2014 17:16
Dvořákovu cenu udělila Jiřímu Bělohlávkovi Akademie klasické hudby, pořadatel festivalu Dvořákova Praha. Podívejte se na komorní ceremoniál jejího předání před koncertem v Carnegie Hall.

Fotogalerie - Po deseti letech Česká filharmonie vystoupila ve vyprodané Carnegie Hall v New Yorku. Šéfdirigent Jiří Bělohlávek před koncertem převzal Cenu Antonína Dvořáka.

Tu udělila v Praze Bělohlávkovi Akademie klasické hudby, pořadatel mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Na komorním ceremoniálu před koncertem v Carnegie Hall cenu předal ministr kultury Daniel Herman.

Slavnostní události se zúčastnil také skladatelův vnuk Antonín Dvořák III a český velvyslanec v USA Petr Gandalovič. Organizátoři byli podle šéfa Dvořákovy Prahy Marka Vrabce mile překvapeni i účastí zástupců americké kulturní scény, včetně uměleckého ředitele Carnegie Hall Clivea Gillinsona.

Nejlepší český dirigent současnosti dostal ocenění nejen proto, že je podepsaný pod mimořádnou kolekcí všech Dvořákových symfonií, již pořídil i s filharmoniky po svém nástupu v roce 2012. Je také neúnavným propagátorem české hudby nejen na českých pódiích ale i v zahraničí. Několik let jako šéfdirigent úspěšně vedl mimo jiné i londýnský Symfonický orchestr BBC, kde do dramaturgie opakovaně začleňoval skladby Josefa Suka či Bohuslava Martinů.

 

Právě se děje

Další zprávy