Nové hvězdy britského popu? Androgynní teenagerka i romantik

aša
Aktualizováno 4. 12. 2014 11:28
Vizionářská anketa BBC Sound of... předpovídala kariéru Adele i Ellie Goulding. Komu věští slibnou budoucnost britští hudební odborníci v roce 2015?
BBC Sound of hledá největší talenty britské popové scény.
BBC Sound of hledá největší talenty britské popové scény. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Sam Smith, Haim, Ellie Goulding, Adele nebo 50 Cent – všichni tito umělci se na nás dnes dívají z titulních stránek nejen hudebních časopisů. A bezpochyby jim cestičku sem pomohla promést britská anketa BBC Sound of… Až 139 hudebních odborníků i letos pátrá po talentu, který bude v následujícím roce kázat hudební scéně. Šanci má třeba romantik James Bay, největší objev žánru grime dle MOBO Stormzy nebo sedmnáctiletá androgynní slečna SOAK.

BBC Sound of 2015 (nominace)
Autor fotografie: Aktuálně.cz

BBC Sound of 2015 (nominace)

  • George the Poet
  • James Bay
  • Kwabs
  • Lapsley
  • Novelist
  • Rae Morris
  • Raury
  • Shamir
  • Shura
  • Slaves
  • SOAK
  • Stormzy
  • Sunset Sons
  • Wolf Alice
  • Years & Years

„Vždycky je vzrušující udělat ,inventuruʻ a podívat se, co by nás mohlo roztančit, rozplakat a rozeskákat v roce následujícím. Jsem nadšený, protože je hodně umělců na seznamu, které jsme já a spolupracující dýdžej podpořili, a je to další šance sdílet zbožňovanou hudbu s dokonce širším publikem,“ řekl k hlasování dýdžej stanice BBC Radio 1 Huw Stephens.

Podle pravidel nesměla žádná nominovaná kapela nebo sólový umělec dosud zaznamenat výraznější úspěch třeba ve finále televizních talentových soutěží nebo autorskou produkcí pod hlavičkou populární kapely. Vyloučení ze seznamu by rovněž hrozilo hudebníkům, kteří by před 27. říjnem 2014 alespoň jednou dosedli na vrchol britského žebříčku nejlepších 20 singlů nebo alb. Výjimku tvoří pouze hostující zpěváci.

Kdo se tedy s největší pravděpodobností bude v roce 2015 drát do sluchátek? Pojďme si stručně představit nominované.

James Bay: Hold Back The River.
James Bay: Hold Back The River.

Jméno James Bay jste dost možná již zaregistrovali. Možná pro spekulace o jeho vítězství, ale spíše ve spojitosti s módním domem Burberry – britský nezávislý písničkář se naživo blýskl na přehlídkovém molu určeném pro prezentaci zmíněné značky, pod níž natočil ještě akustické sessions. Vlastně doposud inkasoval více než méně atraktivních ocenění – jeho EP Let It Go debutovalo v Top 10 albového žebříčku iTunes, získal cenu Critics' Choice, která je určená popovým nadějím v rámci BRIT Awards, a předskakoval už také The Rolling Stones v Hyde Parku v roce 2013.

SOAK: B a noBody.
SOAK: B a noBody.

V seznamu budoucích hvězd nalezne Bay i svůj ženský protějšek. I když přesnější by byl přívlastek „dívčí“ anebo ještě výstižněji „androgynně dívčí“. Bridie Monds-Watson aka SOAK je totiž teprve sedmnáct let a – nač se ostýchat – vypadá jako kluk. Na kytaru hraje od čtyř let, odkdy se skrze nahrávky střetla s řadou zajímavých kapel – v uších jí uvízly především riffy kytar od Pink Floyd, The 1975 a Foals. I když k uvedeným vzorům neváhá připojit ještě popový idol ABBA. Marná snaha hledat Bridie ve škole – vykašlala se na ni. Netřeba impulzivně vypouštět z úst výchovné floskule; to, že jí Chvrches otevřeli dveře do svého studia Goodbye Records a že předskakovala Georgi Ezrovi, snad mluví za vše.

Kwabs: Walk.
Kwabs: Walk.

Pokud porotci zvolí metodu volby nejlepšího z jednoho zastoupeného žánru při sestavování finálové pětky, elektro-popařům asi nebude co závidět. Kwabs, Låpsley, Rae Morris, Raury, Shamir, Shura, Years & Years – všechny tyto sólisty (vyjma Years & Years, kteří jsou tři) spojuje záliba v melodičnosti. Každý si svou osobnost však pěstuje za pomoci jiných podpůrných preparátů.

Zatímco Ghaňan Kwabs, člen Royal Academic of Music, sune pop do (ne)konfliktu se soulem a gospelem (a nepřekvapivě ho tudíž chválí třeba bývalí spolupracovníci Jessie Ware nebo Emeli Sandé), 18letý Raury se mnohdy nechává strhnout kvapným tempem EDM i tribálností folku. Atlantský písničkář nemohl exotikou napuštěným popem uniknout pozornosti. Naopak – neunikl samotnému Kanyemu Westovi, jemuž představil svou tvorbu osobně. I SBTRKT si ho odchytl – Raury hostoval v jeho písni Higher.

Låpsley: Station.
Låpsley: Station.

Tři uvedené a jediné ženské zástupkyně – Låpsley, Rae Morris a Shura – lze s trochou nadsázky odstupňovat dle sklonů k tvorbě temných zvukových stop. Suverénně nejvýše, tedy na levelu rozjařeného popu, se nachází poslední zmíněná. Její kompoziční i zvukový entuziasmus má kořeny v Amazonii mezi pumami. Zvrhlé? Pravdivé. Není divu, že si její první píseň přehrálo v prvním týdnu kolem sto tisíc posluchačů. Shuru přirovnávají hudební novináři k mladé Madonně.

Ostatní hudebnice balancují na hranici temnoty a světla a obě svádí k poslechu. Důkaz hledejte v úspěších – zatímco čerstvě dospělá Britka Rachel Anne Morris již spolupracovala s Bombay Bicycle Club a vystoupila na festivalech v Readingu a Leedsu, osmnáctiletá Holly Fletcher s pseudonymem Låpsley svým EP Monday přivábila na Soundcloud přes půl milionu lidí, kterým dost možná prezentovala svou tvorbu na festivalu Glastonbury.

George The Poet: I Need.
George The Poet: I Need.

A co říct k temperamentním Years & Years a Shamirovi? Elektro-popové trio jistě řádně uvedou všechny dosavadní highlighty kariéry – ať už první příčka v singlovém žebříčku iTunes v kategorii elektroniky nebo vystoupení na letošních MTV Europe Music Awards či nominace na Critics' Choice. A Shamira Baileyho jeho androgynní tenor, kdy po jeho registraci ušima přistane na jazyku jméno Janis Joplin.

Kytary, grime, poezie – tři hesla, jejichž konotace představují zbývající šestici nominovaných.

Wolf Alice: Moaning Lisa Smile.
Wolf Alice: Moaning Lisa Smile.

Wolf Alice, alternativní rocková formace z Londýna, se zdá být ideálním adeptem na favorita hned z několika důvodů – jednak po jejich vystoupení v Glastonbury vyšla oslavná recenze na Guardianu, druhak je stanice BBC 6 označila za nejčastější téma na blozích v roce 2013 ve Velké Británii. A rozhodně nelze opomenout fakt, že natočili sessions pro show Huwa Stephense z Radia 1, jednoho z účastníků hlasování. Ovšem ani experimentální rockeři Slaves a indie popaři Sunset Sons „nekopou druhou ligu“.

Stejně tak Novelist, vlastním jménem Kojo Kankam, jemuž na listině nominací sekunduje v žánru grime ještě Stormzy a naopak. Hrozí řevnivost? Oba MC o sobě již moc dobře vědí, i když první zmíněný by dost možná raději nevěděl – rodák z Ghany mu letos totiž vyfouknul první cenu v kategorii Best Grime Act při předávání cen MOBO.

A možná všechny pohltí stín pravd básníka George Mpangy, v uměleckých kruzích oslovovaného jako George The Poet, jehož básnictví s kompozicí společenského komentáře stojí mimo všechno. Zda i nad vším, se uvidí v pátek 9. ledna po odhalení vítěze.

 

Právě se děje

Další zprávy