Noid a Jandová míří na Eurovizi. Cílem je neskončit poslední

ČTK ČTK
6. 5. 2015 7:30
Finále 60. ročníku hudební soutěže proběhne 23. května ve Vídni, Česko budou reprezentovat zpěváci Marta Jandová a Václav Noid Bárta.
Marta Jandová and Václav Noid Bárta - Hope Never Dies | Video: YouTube

Praha - S nadějí vyjádřenou v textu jejich soutěžní písně Hope Never Dies (Naděje nikdy neumírá) odjedou Marta Jandová a Václav Noid Bárta na 60. ročník soutěže Eurovision Song Contest do Vídně. Finále soutěže odvysílá Česká televize (ČT1) v přímém přenosu 23. května.  

Zástupce České republiky vybrala odborná porota složená z publicistů, kritiků i aktivních muzikantů a zástupců České televize. Autorem hudby k písni Hope Never Dies je Bárta, text napsala Tereza Šoralová. "Píseň je o naději, která nikdy neumírá. Myslím, že je to pro naši výpravu příznačné, hlavně nechceme skončit poslední," sdělil Bárta.

Jandová s Bártou na soutěži poprvé vystoupí v rámci druhého semifinálového kola. Obě semifinále odvysílá kanál ČT art 19. a 21. května. Finále potom diváci uvidí v přímém přenosu na ČT1 23. května. Soutěž bude pro české diváky komentovat Aleš Háma.

Eurokýč s klokany

Soutěž Eurovize se koná každý rok a patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě. V roce 1974 v ní uspěla do té doby nepříliš známá švédská skupina ABBA s hitem Waterloo.

Soutěž je často kritizována jako přehlídka kýčovité hudby. V roce 2009 Česká republika oznámila, že se už soutěže nebude účastnit. Česká televize jako důvod uvedla malý zájem o soutěž v Česku i negativní ohlasy u části hudební kritiky. "Bylo to rozhodnutí jiného vedení České televize. To nynější považuje soutěž za kvalitní a naší účasti nic nebrání. Navíc je důsledkem většího zapojení České televize do mezinárodního sdružení veřejnoprávních televizí," řekl ČTK ředitel programu ČT Milan Fridrich.

Letos se Eurovision Song Contest zúčastní 40 zemí včetně Austrálie. "Je to země, která více než tři roky tuto soutěž s úspěchem přenáší," vysvětlil účast neevropské země producent Edgar Böhm.

 

Právě se děje

Další zprávy