Na český Woodstock míří bluesový král John Mayall

Kultura Kultura
3. 4. 2013 8:59
Trutnov Open Air opět zápasí o své místo Na Bojišti
John Mayall
John Mayall | Foto: Wikimedia Commons

Trutnov - Festival v Trutnově, který i dvacet let po revoluci žije odkazem undergroundu, hlásí první velké jméno pro ročník 2013. Po listopadovém sólovém koncertu v Divadle Archa se do Česka vrátí král britského blues John Mayall, od nějž sbíral inspiraci mimo jiné Eric Clapton a který letos oslaví osmdesáté narozeniny.

„Když John Mayall v České republice vystupoval, bylo to doposud vždy v komorních a uzavřených prostorách. Což byla mnohokrát škoda," říkají pořadatelé a dodávají, že půjde o první zdejší vystoupení hudebníka pod širým nebem.

Foto: ArtsMarketing.cz

Stará škola britského blues

Mayall se narodil v roce 1933 v malé vesnici nedaleko Manchesteru. Pocházel z dělnické rodiny, už od třinácti let se ale samovzdělával ve hře na klavír, kytaru a harmoniku. Po studiích výtvarného umění a tříleté armádní službě se však živil grafickým designem a hudbě se začal aktivně věnovat až ve třiceti letech.

Stěžejní pro jeho kariéru bylo stěhování do Londýna, kde vystupoval s kapelou John Mayall's Bluesbreakers. Byl tehdy asi o deset let starší, než většina generace britského rock and rollu, přesto se Bluesbreakers stali menší líhní britských (blues)rockových talentů. Mihli se v nich třeba Eric Clapton a Jack Bruce (později Cream), Peter Green, John McVie a Mick Fleetwood (Fleetwood Mac), Mick Taylor (Rolling Stones), Don „Sugarcane" Harris, Harvey Mandel nebo Larry Taylor.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

„Když přijel John v roce 1985 do tehdejšího Československa na své první a poslední vystoupení pod širým nebem v rámci Bratislavské lyry, bylo to v tehdejší době temna něco nevídaného a neslýchaného," vzpomíná na Mayallovu dávnou premiéru organizátor festivalu Martin Věchet.

Právě kvůli pozitivním vzpomínkám stárnoucího muzikanta přemluvili k setrvání v Trutnově po celou dobu festivalu, tedy od 15. až do 18. srpna 2013. Akce se tradičně odehraje v areálu Na Bojišti, přestože pořadatelé o své místo dlouhodobě s vedením města bojují.

Foto: Vilem Fischl

Datum blahopřeje Woodstocku

Termín se tentokrát trefil přesně do data 44letého výročí kultovního amerického Woodstocku, k jehož volnomyšlenkářské atmosféře se Trutnov odvolává. „Woodstockovské datum jsme vybírali intuitivně, ale i podle hvězd. Festival se posune a začne o pár dnů dříve, než bývalo poslední roky zvykem. Patnáctý až osmnáctý srpen by měl být pod shovívavým dohledem planet," hlásí nadsazeně propagační materiály.

Kromě hlavní hvězdy Johna Mayalla už program zaplnila také jména některých českých interpretů. Tradičně se jedná o skupinu The Plastic People of the Universe nebo zpívajícího herce Jiřího Schmitzera. Nebudou chybět ani Vlasta Třešňák Band, punkoví SPS, Čokovoko, Kazety či Horňácká cimbálová muzika Petra Mičky.

Oficiální předprodej vstupenek se teprve připravuje. Loni byla cena v předprodeji 980 korun, na místě pak 1200 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy