Pozitivní energie a idealistická hudba. Na festivalu Metronome vystoupí Morcheeba

ČTK Kultura ČTK, Kultura
13. 9. 2018 9:25
Nakažlivě pozitivní energií mají nejlepší nahrávky skupiny Morcheeba, která se příští rok vrátí do Prahy. Přijede bez zakládajícího člena Paula Godfreyho, zato opět se zpěvačkou Skye Edwardsovou.
Morcheeba v minulosti účinkovala na festivalu Rock for People nebo v pražském klubu Sasazu.
Morcheeba v minulosti účinkovala na festivalu Rock for People nebo v pražském klubu Sasazu. | Foto: Metronome Festival

Na příští ročník pražského festivalu Metronome se do Česka po šesti letech vrátí britská kapela Morcheeba. Přijede s albem Blaze Away, které vydala letos v červnu, a kromě nových skladeb zahraje i starší hity.

Festival se uskuteční 21. a 22. června 2019 opět na pražském Výstavišti, do 20. září lze zakoupit dvoudenní vstupenky na stání v ceně 1350 korun nebo na sezení za 1950 korun.

Britská skupina Morcheeba, spojovaná s žánry trip hop, chill či downtempo, prorazila na scénu roku 1996, kdy vydala atmosférické debutové album Who Can You Trust?. Název kapely je složeninou zkratky MOR - middle of the road, tedy označení pro hudební střední proud - a slova cheeba, slangového výrazu pro marihuanu.

Ačkoli skupina založená bratry Rossem a Paulem Godfreyovými se zpěvačkou Skye Edwardsovou vznikla v době, kdy byla v kurzu elektronická hudba "konkurentů" z Massive Attack nebo Portishead, Morcheeba do své tvorby dokázala k elektronickým zvukům přimíchat další vlivy.

"Použili jsme vše, co nám připadalo správné. Z 50. let jsme si vzali blues, z 60. psychedelii, ze 70. dub reggae, z 80. elektro a z 90. hip hop," říká Ross Godfrey.

Zvuk pak dotváří nepřeslechnutelný soulový projev pěvkyně Skye Edwardsové.

Na světový trh a do prodejních žebříčků Morcheeba prorazila alby Big Calm z roku 1998, kde moderní elektronické přístroje a techniky kompaktně doplňovala smyčcová aranžmá i rocková instrumentace, a líbivějším, uhlazenějším titulem Fragments of Freedom, vydaným na přelomu milénia.

O tři roky později se Skye Edwardsová vydala na sólovou dráhu a bratři Godfreyové na post zpěváka zvali představitele různých žánrů - rockové, popové, bluesové interprety či rapery.

V roce 2010 se základní trio opět spojilo při přípravě potemnělého alba Blood Like Lemonade. "Přestože se nevyhnulo osvědčeným receptům, bylo z něj cítit, že návrat ztracené dcery Skye na pozadí pokračující krize nahrávacího průmyslu v úhrnu nabil skupinu nakažlivě pozitivní energií, připomínající jejich idealistické a svobodomyslné začátky," napsaly o desce Hospodářské noviny.

"Morcheeba se vždy snažila natočit album, které ještě neměla ve své sbírce desek," vysvětloval Ross Godfrey. "Můžu přijít domů z hospody a strávit hodiny hledáním té správné desky pro ten daný moment mezi tisícovkou vinylů. Hledám tu desku, kterou bychom chtěli sami natočit, se zvukem na třetí hodinu ráno, zvukem zamlženým jako teplá deka psychedelie."

Tři roky nato skupina vydala kolekci Head Up High, výraznou zejména žánrovou rozmanitostí a množstvím pozvaných hostů.

Zatím poslední položkou diskografie Morcheeby je letošní titul Blaze Away. Ten je už opět dílem dua - kapelu tentokrát opustil Paul Godfrey, aby se věnoval sólovým projektům a budování vlastního studia.

V současné sestavě Morcheeby za bicími sedí Skyin nejstarší syn Jaega a na baskytaru hraje její manžel Steve Gordon.

První ročník festivalu Metronome se na Výstavišti odehrál v roce 2016 s hlavními hvězdami Iggy Popem a kapelou Foals. O rok později lidé přišli hlavně na Stinga a Kasabian a letos na Johna Calea, Davida Byrnea či kapely Chemical Brothers a Massive Attack. Návštěvnost dle pořadatelů vzrostla ze 7500 diváků při prvním ročníku na letošních 18 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy