Leonard Cohen: Jsem připraven zemřít. Snad to není moc nepříjemné

mad
12. 10. 2016 16:37
Kanadský hudebník Leonard Cohen americkému časopisu The New Yorker řekl, že je připraven zemřít. Doufá, že to nebude příliš nepříjemné. Cohenovi v říjnu vychází nové album, ale kvůli špatnému zdraví turné neplánuje.
Leonard Cohen
Leonard Cohen | Foto: ČTK

Kanadský hudebník, spisovatel a básník Leonard Cohen v rozhovoru pro americký časopis prohlásil, že je připraven zemřít.

Magazín The New Yorker vydal o 82letém Cohenovi rozsáhlý profil, v němž rekapituluje umělcovu kariéru a hovoří s ním o hudbě, básních nebo smrti.

Cohen vydává 21. října nové folkové album nazvané You Want It Darker, turné však kvůli zhoršujícímu se zdraví není reálné. Cohen by však rád dodělal několik rozepsaných básní a písní.

V rozhovoru ale vyjádřil obavy, že je asi nedokončí. "Možná přijde příval energie, nevím. Ale neodvažuju se přimknout k nějaké duchovní strategii. To nedělám. Mám práci, kterou musím udělat. Postarat se o věci. Jsem připraven zemřít. Doufám, že to není moc nepříjemné. Takhle to mám," vysvětlil zpěvák.

Cohen se také svěřil, že své múze, Marianne Ihlen, která letos zemřela na rakovinu, poslal dopis dva dny před její smrtí: "No, Marianne, přišel čas, kdy jsme oba velmi staří a naše těla se rozpadají, a myslím, že tě budu brzy následovat," napsal.

Leonard Cohen vydal celkem 14 studiových alb, přes 10 sbírek básní a dva romány. Je také držitelem desítek hudebních a literárních cen. Naposledy obdržel kanadskou cenu Juno za album Popular Problems (2014).

 

Právě se děje

Další zprávy