Legendární Lollapalooza v Berlíně láká na Muse i Sama Smithe

Kultura Kultura
20. 8. 2015 20:29
Slavný hudební festival se přesouvá premiérově do Evropy, v německém Berlíně zahrají v půlce září The Libertines, Muse, Hot Chip nebo Seeed.
Matt Bellamy, zpěvák Muse
Matt Bellamy, zpěvák Muse | Foto: Reuters

Berlín/Praha – Když v roce 1991 vymýšlel Perry Farell, frontman Jane's Addiction, putovní festival Lollapalooza, asi nečekal, že by se mohl dostat také za hranice Severní Ameriky. Po Jižní Americe se nyní poprvé představí evropskému publiku.

Druhý zářijový víkend vystoupí na berlínském letišti Tempelhof Muse, Macklemore & Ryan Lewis, The Libertines nebo domácí Seeed.

Po čtrnácti letech od svého vzniku se premiérově do Evropy dostává festival Lollapalooza. Původně putovní turné, které bylo pro kapelu Jane's Addiction zároveň rozlučkovým, si zachovalo svou tradici a po sedm let bavilo americké publikum. Na legendární koncerty se v roce 2003 snažili pořadatelé opětovně navázat (včetně znovuobnovených Jane's Addiction), ale hned druhý ročník musel být pro malý zájem zrušen.

Roku 2005 našla Lollapalooza stálé místo v Chicagu a později se také rozšířila několika koncerty do Chile, Brazílie nebo Argentiny. Berlínskou lokaci má na starosti stejný tým, který pořádá Berlin festival či Melt! a v německé metropoli přivítají 12. a 13. září Muse, Macklemorea & Ryan Lewise, Fatboy Slima, Martina Garrixe a Tame Impala.

Českým fanouškům jsou dobře známí britští Bastille, již v červnu vystoupili na královéhradeckém Rock For People, i Parov Stelar Band, u nás mající pravidelně vyprodáno. Naopak svou účast na Hip Hop Kempu zrušila dvojice Run The Jewels a nejblíže českým hranicím se se svým projektem FFS dostali Franz Ferdinand se Sparks v červenci na festivalu Pohoda.

Mezi další zajímavá jména patří například Sam Smith, Stereophonics, Hot Chip, Chvrches, James Bay nebo Wolf Alice. Na festival je možné zakoupit dvoudenní lístek za 139 euro, poslední jednoceni vstupenky za 69 euro jsou k dispozici už pouze na sobotu.

 

Právě se děje

Další zprávy