Led Zeppelin píseň neukradli, rozhodl soud. Porota řešila téměř padesát let staré turné

ČTK ČTK
23. 6. 2016 20:22
Porota soudu v Los Angeles ve čtvrtek rozhodla, že skupina Led Zeppelin neukradla pro svou píseň Stairway to Heaven melodii ze skladby Taurus kapely Spirit. Pokud by členové Led Zeppelin spor prohráli, bylo v sázce vysoké odškodné. Skladba totiž podle dostupných údajů vydělala přes 500 milionů dolarů (12 miliard korun).
Led Zeppelin.
Led Zeppelin. | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Legendární britská rocková skupina Led Zeppelin neukradla pro svou píseň Stairway to Heaven melodii ze skladby Taurus kapely Spirit, shodla se ve čtvrtek porota losangeleského soudu.

Zmocněnec zesnulého kytaristy skupiny Spirit Randyho Wolfa, známého pod uměleckým jménem Randy California, obvinil kytaristu Jimmyho Page z okopírování instrumentální skladby Taurus. Led Zeppelin podle něj melodii převzali poté, co obě kapely podnikly v letech 1968 a 1969 společné turné po Spojených státech. Page žalobě čelil společně se zpěvákem Robertem Plantem.

Podle poroty Plant s Pagem sice měli přístup ke skladbě Taurus, ale kritizovaná pasáž není ve své podstatě shodná s úvodem písně Stairway to Heaven.

Pokud by členové Led Zeppelin spor prohráli, bylo v sázce vysoké odškodné. Skladba totiž podle dostupných údajů vydělala přes 500 milionů dolarů (12 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy