Kapela Chinaski mění sestavu. Ztratili jsme vnitřní chemii, tvrdí Malátný s Táborským

ČTK Hana Slívová ČTK, Hana Slívová
20. 11. 2017 8:12
Kapelu opouštějí trumpetista Petr Kužvart, saxofonista Štěpán Škoch, baskytarista Ondřej Škoch a bubeník Ota Petřina. Od 1. ledna bude mít kapela nového baskytaristu, bubeníka a pianistu. "Ještě nevím, jestli budeme hrát s dechy," řekl pro TV Prima zpěvák Michal Malátný.
Kapela Chinaski. | Video: YouTube / Chinaski

Kapela Chinaski mění sestavu. Opouštějí ji čtyři členové, zůstávají zpěvák Michal Malátný a kytarista František Táborský, tedy hlavní tvůrčí duo. Chinaski ve staré sestavě ještě odehrají domluvené letošní akce.

Novinku oznámili Malátný s Táborským na facebookové stránce kapely. Tu nyní opouštějí trumpetista Petr Kužvart, saxofonista Štěpán Škoch, baskytarista Ondřej Škoch a bubeník Ota Petřina. Podle vyjádření zbylých dvou členů skupina ztratila "vnitřní chemii".

Rozloučení zbylých členů kapely

"V určitých ohledech jsme se zacyklili, hudebně vidíme věci odlišně a nepřišli jsme na to, jak se z těch našich kruhů vymotat," řekli. 

"Nerozcházíme se ve zlém. Jen jsme si uvědomili, že teď potřebujeme kapelu dělat jinak a chceme to zkusit zažít ještě jednou s novými lidmi," oznámili Malátný a Táborský. "To neznamená, že bychom měnili styl nebo vás připravili o vaše oblíbené písničky," doplnili.

O tom, kam se kapela posune, už prý mají Malátný s Táborským jasno: od 1. ledna bude mít kapela nového baskytaristu, bubeníka a pianistu. "Ještě ale nevím, jestli budeme hrát s dechy," řekl pro TV Prima Malátný. "Více se dozvíte po novém roce a na klubovém turné, které chystáme na jaro," dodal. 

V dosavadním složení dohraje Chinaski ještě domluvené akce do konce tohoto roku. Poslední veřejný koncert, na němž uvidí lidé ještě i odcházející čtyři členy kapely, bude 18. prosince v Brně.

Nejslavnější písně: Dlouhej kouř, 1. signální, 1970

Skupinu založili v roce 1987 pod názvem Starý hrady Malátný a Pavel Grohman, který zemřel v roce 2008 po nehodě na motorce. Na Chinaski se Starý hadry přejmenovali v roce 1994.

Chinaski definitivně prorazili druhým albem Dlouhej kouř z roku 1997 s písněmi Měsíc, Dlouhej kouř nebo Stejně jako já, které kapele přineslo velkou popularitu.

K dalším deskám patří 1. signální (1999) s hity jako Kutil, Jaxe nebo 1.signální, Na na na a jiné popjevky (2000), Originál (2002), Autopohádky (2004), Music Bar (2005), 07 (2007 s hitem 1970), Není na co čekat (2010) nebo Best of Chinaski - 20 let v síti (2013).

Poslední (desáté) album, které skupina společně vydala, se jmenuje Není nám do pláče a vyšlo letos na jaře. Produkce se ujal Greg Haver, který stál i za předchozí nahrávkou Rockfield, točenou v Anglii. 

V sestavě Chinaski se během let vystřídalo několik hudebníků. V současnosti ji kromě Malátného tvořili kytarista František Táborský, trumpetista Petr Kužvart, saxofonista Štěpán Škoch, baskytarista Ondřej Škoch a bubeník Ota Petřina. Kapelou během let prošlo více než 30 členů. 

Odcházející členové kapely mají další hudební aktivity. Například Ondřej Škoch vydal tři nahrávky, na kterých představuje zhudebněné básně francouzské básnířky Suzanne Renaudové. Bubeník Ota Petřina je pod jménem Marpo jedním z nejznámějších českých raperů.

 

Právě se děje

Další zprávy