Jiří Suchý oslaví 85. narozeniny koncertem v Semaforu. Práce je pro mě to nejpříjemnější, říká

19. 9. 2016 16:34
Na trojici večerů v pražském divadle Semafor s podtitulem Znám ještě starší lidi oslaví významný český herec, režisér, básník, textař, skladatel, spisovatel, zpěvák, hudebník a grafik Jiří Suchý na přelomu září a října pětaosmdesátiny.
Foto: ČTK

Jiří Suchý zazpívá na třech koncertech v divadle Semafor své evergreeny, oslaví tak své 85. narozeniny. Lidé také uvidí dokument režiséra Jiřího Vondráka nazvaný Jiří Suchý: Moje souboje a boje. Premiéru snímku uvede 30. září program ČT art.

Vydavatelství Supraphon vydalo v prestižní 3CD edici Zlatá kolekce pod názvem Jiří Suchý – Kdykoliv, kdekoliv výběr nahrávek z jeho písňové tvorby od 60. let do současnosti.

"Ještě nikdy jsem nedostal k narozeninám film," řekl Suchý k projektu, který vznikl v produkci neziskové organizace Zámek Liteň. Vondrák už o něm natočil dokument Jiří Suchý... v takový krásný společnosti a jeden z dílů seriálu Básníci Evropy.

K hudebnímu supraphonskému dárku jubilant uvedl, že první disk by nazval Zlatá šedesátá léta. Druhé CD obsahuje písničky ze 70. a 80. let, kdy byl Suchý komunistickým režimem zakazován, a třetí nabízí reprezentativní výběr z nahrávek, které vznikaly po roce 1990 až do letošního roku.

"Převážně zaznamenávají moji spolupráci s tvůrci mimo divadlo Semafor," dodal. Posluchači tu naleznou i překvapivé interpretace: předělávky z tvorby Voskovce a Wericha, písně s texty Josefa Kainara či bývalého ministra kultury Pavla Dostála, americké swingovky a skladby trampa Kapitána Kida.

"Narozeniny tak oslavím vlastně pracovně, protože ta práce je pro mě na tom to nejpříjemnější," podotkl Suchý. "Zazpívám si například písničky, které jsem chtěl zpívat, ale dopřáno mi to nebylo, protože jsem je věnoval někomu jinému," dodal.

Nejstarší oficiální nahrávkou je mezi 75 tituly zlidovělý Pramínek vlasů z ledna 1961. Bonusem je parafráze Sardinky dvojice V+W z roku 1949, v níž se osmnáctiletý interpret sám doprovází na bendžo.

Na domovské scéně uvede Suchý koncem října premiéru hry Skleněné prkno, která byla kdysi zakázána. "Napsal jsem ji už dávno, ale mezitím tak zestárla, že jsem víc než polovinu musel přepracovat," vysvětlil Suchý. Na konec dubna, kdy uplyne 90 let od vzniku první hry Osvobozeného divadla Vest Pocket Revue Voskovce a Wericha, připraví, jak řekl, "zdivadelněný koncert".

 

Právě se děje

Další zprávy