Jimmy Page odmítl obvinění z plagiátorství u legendární skladby Stairway to Heaven

ČTK ČTK
16. 6. 2016 10:25
Kytarista britské rockové skupiny Led Zeppelin Jimmy Page až donedávna neslyšel skladbu Taurus od kapely Spirit. Řekl to ve středu u soudu v Los Angeles, kde se projednává žaloba na porušení autorského práva. Podle ní si Led Zeppelin pro svou píseň Stairway to Heaven přivlastnili melodii, která byla použita ve skladbě Taurus.
Jimmy Page a Robert Plant (rok 1998)
Jimmy Page a Robert Plant (rok 1998) | Foto: ČTK

Zmocněnec zesnulého kytaristy skupiny Spirit Randyho Wolfa, známého pod uměleckým jménem Randy California, obvinil Jimmyho Page z okopírování instrumentální skladby Taurus. Led Zeppelin podle něj melodii převzali poté, co obě kapely podnikly v letech 1968 a 1969 společné turné po Spojených státech.

Page ve středu podle agentury Reuters uvedl, že v 60. letech slyšel v rádiu několik skladeb od Spiritu, ale Taurus mezi nimi nebyl. Desku, na níž skladba je, sice má doma, je to ale jedno z více než 9000 alb v jeho sbírce a prý neví, kdy si ji pořídil. Řekl také, že si nevybavuje žádné společné turné se Spiritem a že kapelu nikdy neslyšel hrát naživo.

Kytarista rovněž řekl, že poprvé slyšel skladbu Taurus až nedávno, kdy ho několik lidí upozornilo na její podobnost s patrně největším hitem Led Zeppelin Stairway to Heaven. "Bylo to pro mě něco naprosto neznámého," řekl Page o skladbě od Spiritu.

Společně s Pagem čelí žalobě zpěvák Robert Plant. Oba členové Led Zeppelin se ale brání tím, že sled akordů použitý v předehře ke Stairway to Heaven je natolik obvyklý, že se na něj nemůže vztahovat právní ochrana.

Pokud porota přiřkne Wolfovu zástupci Michaelu Skidmoreovi odškodné, může podle médií jít o nemalou částku. Skladba podle dostupných údajů vydělala přes 500 milionů dolarů (12 miliard Kč).

Spirit - Taurus | Video: YouTube
Led Zeppelin - Stairway to Heaven Live | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy