Jihokorejská opera uvede Dvořákovu Rusalku, najímá umělce, kteří teď trénují češtinu

12. 4. 2016 7:08
Jihokorejská národní opera uvede na přelomu dubna a května v národní premiéře českou operu Rusalka, výhradně s místními umělci. Ti nyní pilně trénují češtinu. V titulní roli se budou střídat sopranistky I Jon-a, která působí v USA i Evropě, a So Sun-jong, vítězka prestižní mezinárodní soutěže Petra Iljiče Čajkovského.
Sopranistka Lee Yun-ah se připravuje na roli Rusalky.
Sopranistka Lee Yun-ah se připravuje na roli Rusalky. | Foto: Korean National Opera

Slavnou operu Antonína Dvořáka čeká koncem dubna jihokorejská premiéra. Rusalka podle uměleckého ředitele scény Kim Hak-min představuje kontrast mezi pohádkovým vodním světem představovaným Rusalkou a civilizací v podobě prince.

Opera podle něj může být chápána jako "příběh nevinné mladé ženy, která se střetává s tvrdou realitou společnosti".

Korejská produkce opery vzbuzuje pozornost, neboť v představení budou zpívat jen Korejci. To prý nebývá zvykem, neboť v zemi je nedostatek kvalifikovaných umělců a operních expertů. Národní opera proto plánuje vytvořit nové prostředí pro místní umělce, aby mohli realizovat svůj talent. Panovaly prý sice obavy, jak představení dopadne, ale Kim řekl, že má v místní ansámbl důvěru. "S korejskými umělci zkoušíme pracovat už čtyři roky," dodal.

So na tiskové konferenci řekla, že s Rusalkou sympatizuje. "Představuji si tu bolest, kterou prožívala, když byla svědkem záhuby své lásky a nemohla nic dělat," řekla zpěvačka.

Opera se bude hrát od 28. dubna do 1. května v kulturním komplexu v Soulu.

 

Právě se děje

Další zprávy