Jack White přiveze třaskavý "špitál" i do Prahy

Kultura Kultura
15. 9. 2014 22:36
Kdysi vůdčí osobnost slavných White Stripes poprvé dorazí na sólový koncert v Česku. Představí své druhé album Lazaretto.
Jack White.
Jack White. | Foto: Jack White

Praha - Americký kytarista, zpěvák a skladatele Jack White, který se prosadil v duu White Stripes se svou partnerkou Meg, poprvé v sólové kariéře zamíří do Prahy. V rámci turné k aktuálnímu albu Lazaretto představí 13. listopadu energickou „modro-bílou“ show ve Foru Karlín.

Po rozchodu se svou polovičkou pendloval mezi kapelami The Raconteurs a The Dead Weather, přede dvěma lety pak Jack White nastoupil sólovou dráhu s albem Blunderbuss a mezitím stačil vybudovat malé hudební impérium Third Man Records.

S dueem The White Stripes vystoupil White v červenci 2005 také v pražském Divadle Archa. Ukončení spolupráce po mnoha průtazích duo ohlásilo v roce 2011.

Letošní sólové koncerty i vystoupení na hudebních festivalech napovídají, že se fanoušci od Whitea dočkají skladeb z obou jeho sólových alb Blunderbuss (2012) a Lazaretto (2014), ale také oblíbených hitů od White Stripes jako jsou Icky Thump, Hotel Yorba, Ball and Biscuit a Seven Nation Army.

Jacka Whitea chválí hudební kritici a zároveň se těší čím dál větší popularitě u posluchačů. Svědčí o tom i osm hudebních cen Grammy, navíc se obě jeho sólová alba se vyhoupla na první příčku americké hitparády.

"Mluvit v souvislosti s Blunderbuss o sólovém debutu je samozřejmě trochu nadsázka, už The White Stripes byl v podstatě Jackův projekt kompletně „na klíč". Přesto na novince ve srovnání s nahrávkami červeno-bílého týmu něco schází - rozmáchlé aranže nové desky zastiňují jeho přiznanou blues-rockovou primitivnost a zůstal jen trochu akademický chlad, v němž všechny nástroje jen perfektně zapadají do sebe. Jednomu se až začne stýskat po živočišných bicích Meg White, které dodávali hudbě prvek kouzelné nedokonalosti. Deset let po vydání singlu Fell in Love with a Girl by rock potřeboval nějakou novou resuscitaci. Od Blunderbuss ji ale rozhodně nečekejte," napsal o Whiteově sólovém debutu recenzent Aktuálně.cz Karel Veselý.

Druhé album - Lazaretto - vyšlo letos 10. července. Na vinylu se ho prodalo přes 40 tisíc kopií, a tak Jacku Whiteovi zajistilo rekord, protože jde o vůbec nejvyšší číslo v prodejnosti vinylů od roku 1991.

"Tentokrát si Jack White minimálně sedl sám se sebou a vcelku důkladně si všechno promyslel. Docílil tím větší propracovanosti, aniž by tím utrpěla atmosféra improvizované session. Takže nejen propojení minulého se současným, ale i okamžitého s trvalým je tím, co na Lazarettu upoutá milovníky neprvoplánových a nejednoznačných výsledků," napsal o druhém albu Lazaretto recenzent Michal Bystrov pro Aktuálně.cz.

Vstupenky za 1290 a 1690 korun budou v prodeji od 19. září v síti Ticketpro.

 

Právě se děje

Další zprávy