Hvězdy Rock for People znovu zaletí na hradecké letiště

Michal Pavec
23. 6. 2008 19:00
Role headlinerů převezmou Kaiser Chiefs a The Offspring
Loni dorazilo do areálu u Hradce Králové téměř dvacet tisíc hudebních nadšenců
Loni dorazilo do areálu u Hradce Králové téměř dvacet tisíc hudebních nadšenců | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Hradec Králové - Opuštěné hradecké letiště čeká za deset dnů přistání luxusních zahraničních letounů i leckdy trochu oprýskaných českých větroňů. Populární přehlídka Rock for People tradičně nabídne fanouškům od 3. července nejbohatší nabídku tuzemských hudebních letů.

Už podruhé si příznivci open air hudby, kelímkového piva a zválených luk povezou stany, spacáky a nezbytné holínky do kempu v Hradci Králové, kam se největší český festival po dvanácti ročnících přestěhoval z Českého Brodu.

Odměnou za trmácení přeplněnými festivalovými autobusy a pobývání v nepříliš pohodlném kempu jim budou velké zahraniční hvězdy - přijede současný  poprockový zázrak z Leedsu: Kaiser Chiefs a nostalgii pak dozajista probudí neopunkoví veterání The Offspring.

Pozornost vzbuzují zejména prominenti MTV Kaiser Chiefs, kteří v roli klíčového headlinera vystřídají podobně hvězdné The Killers - dosud nejdražší hvězdu v historii festivalu, která v Hradci zahrála loni.

Zpěvák Ricky Wilson z Kaiser Chiefs na snímku z loňského festivalu v Glastonbury
Zpěvák Ricky Wilson z Kaiser Chiefs na snímku z loňského festivalu v Glastonbury | Foto: Reuters

Narozdíl od trochu unylé americké kytarovky si ale pořadatelé od Kaiser Chiefs slibují hodně - živou show podpořenou charakteristickým pohybovým projevem frontmana Rickyho Wilsona.

"Až ho uvidíš vyskočit do výšky, pochopíš, jak přežil pověstnou srážku s automobilem na přechodu v centru Leedsu," slibují v nadsázce organizátoři na webových stránkách.
 
Skupina, která si název vypůjčila od jihoafrického fotbalového klubu, vystoupí hned v první den festivalu na hlavní T-Music Stage čtvrt hodiny před jedenáctou večerní.

Díky pozdějšímu začátku jejich setu fanoušci stihnou i další zajímavý úkaz prvního dne - španělské skapunkové radikály z kapely The Locos, která hudebně i personálně navazuje na zaniklou legendu žánru Ska-P.

V Hradci se kapela pod vedením zpěváka Pipiho představí podruhé; loni si její živelné představení plné punkových kytar, zběsilých dechů a levicového juchání vysloužilo hodně nadšené přijetí.

Celkem přehlídka během tří hlavních dnů nabídne na šesti scénách víc než sto kapel a jednotlivých interpretů.

Zastoupeny jsou velké hvězdy, dosud nepříliš známí zahraniční interpreti, tuzemští lídři i jejich alternativnější protějšci, kterým bude patřit zejména menší Nada Zatopit Stage.

Špatné počasí k Rock for People patří. Ale vadit rozhodně nemusí
Špatné počasí k Rock for People patří. Ale vadit rozhodně nemusí | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Při dumání nad programem tak může jeho návštěvník postupovat podobně jako nadstranický volič při zaškrtávání nabízených kandidátů nad volebními lístky a volit interprety napříč zmíněnými kategoriemi.

Velkou šanci na zvolení pak mohou mít páteční headlineři The Offspring, kteří v roce 1994 albem Smash odstartovali mohutnou neopunkovou vlnu, která vrátila světu punkery s číry, i když už vykoupané, upravené a se vzornou školní docházkou.

Po poslechu dnes už starodávných hitů Come Out And Play nebo Pretty Fly se sluší objevit něco docela nového. Ne že by německá etno-elektro sestava Nomad Soundsystem neměla ve světě jméno, ale docela určitě ji řada návštěvníků festivalu ještě neslyšela.

Německý kytarista, japonský DJ a tuniský zpěvák dokáží namíchat temné i radostné zvukové kreace a sobotní odpoledne na scéně České spořitelny bude patřit právě jim.

V dresu osobností české scény si zahraje stále populárnější Vypsaná fixa, zakladatelé Blue Effectu písničkář Vladimír Mišík a kytarista Radim Hladík nebo juchající Divokej Bill na společném vystoupení s Čechomorem.

Zbývající místo vyhrazené pro domácí alternativu by mohla vyplnit například extravagantní pěvkyně Vladivojna La Chia, kytaroví The Prostitutes nebo latinskoamerické rapování v rytmu Temperamento.

Festival Rock for People můžete stejně jako loni sledovat s Aktuálně.cz na tradičním festivalovém blogu.

Jeho loňské vydání Najdete zde

 

Právě se děje

Další zprávy