Hvězda šansonu Mireille Mathieu v Praze sklidila ovace, nadšení fanoušci ji zaplavili květinami

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 10. 2016 22:46
Slavná francouzská šansoniérka Mireille Mathieu v neděli vystoupila společně se svým orchestrem v dlouho dopředu vyprodaném Kongresovém centru. V Praze za velkých ovací představila své nejznámější skladby, jako jsou například Mon credo, Qu`elle est belle, La Paloma, adieu nebo Mon bel amour d`été. Hned po první skladbě obdržela z řad publika kytici a nadšení fanoušci jí k pódiu nosili květiny téměř po každé písni. Drobná černovláska s typickou ofinkou a v tmavých šatech, která letos v létě oslavila 70. narozeniny, v české metropoli zazpívala počtvrté. V Praze poprvé vystupovala ve Velkém sále Lucerny už v roce 1967 na počátku své kariéry, kdy byla čerstvým hudebním objevem.
Mireille Mathieu
Mireille Mathieu | Foto: ČTK

Praha – Slavná francouzská šansoniérka Mireille Mathieu dnes vystoupila společně se svým orchestrem v dlouho dopředu vyprodaném Kongresovém centru. V Praze za velkých ovací představila své nejznámější skladby, jako jsou například Mon credo, Qu`elle est belle, La Paloma, adie nebo Mon bel amour d`été. Hned po první skladbě obdržela z řad publika kytici a nadšení fanoušci jí k pódiu nosili květiny téměř po každé písni.

Letos v dubnu na stejném místě zazpíval jiný slavný francouzský šansoniér Charles Aznavour, jeden z mnoha spolupracovníků Mathieu. Drobná černovláska s typickou ofinkou a v tmavých šatech, která letos v létě oslavila 70. narozeniny, na úvod koncertu lámanou češtinou přivítala mezi hosty první dámu Ivanu Zemanovou. Poté svým naléhavým zpěvem s výrazným er ve výslovnosti zpívala jeden hit za druhým a vstřícně reagovala na pochvalný potlesk z hlediště. "Nezaložila jsem rodinu, rodinou jsou pro mě moji fanoušci. Byla to jasná volba, protože neustále cestuji," uvedla před lety pro francouzské vydání magazínu Closer.

Rodačka z jihofrancouzského Avignonu, která bývá často díky zpěvu i pohnutým životním osudům přirovnávána k legendární Edith Piaf, si vystačila s jednoduchou scénou. Potemnělé jeviště s jedenácti hudebníky a třemi vokalisty osvěcovaly lampičky nad notovými pultíky muzikantů a chvílemi i střídmé reflektory, které místy vytvářely francouzskou trikoloru. Mathieu při tom nerozhodily ani potíže s mikrofonem těsně před přestávkou.

Přítomní hudební publicisté se shodli, že její hlas je stále překvapivě pevný a zvučný. "Je důležité pořád pracovat s hlasem, i v tomto věku. Je to stejné jako u tanečnic, které musí denně cvičit, nebo u sportovců, kteří pořád trénují. Podobnou přípravu vyžaduje i hlas," vysvětlila nedávno Mathieu v rozhovoru s pařížským zpravodajem Českého rozhlasu Janem Šmídem.

V metropoli Mathieu zazpívala počtvrté. Ve Velkém sále Lucerny v Praze poprvé vystupovala v roce 1967 na počátku své kariéry, kdy byla čerstvým hudebním objevem. Její debutové album En Direct de L’Olympia vyšlo pouze rok před prvním pražským koncertem. V roce 1987 se pak v Praze představila na dvou vystoupeních.

 

Právě se děje

Další zprávy