Hudebnímu byznysu v USA vládne Taylor Swift a country

Kultura Kultura
11. 3. 2014 14:09
Country popová hvězda Taylor Swift vydělala loni mezi hudebníky v USA nejvíc. Většinu ze čtyřiceti milionů dolarů získala na koncertních pódiích.
Taylor Swift.
Taylor Swift. | Foto: Profimédia

Praha - Taylor Swift je v USA nejlépe vydělávající hudebnicí. Loni její konto narostlo celkem o 40 milionů dolarů, a překonala tak i Beyoncé či kapely Bon Jovi i Rolling Stones.

Výdělky Taylor Swift pocházejí podle časopisu Billboard především z amerického turné, ale i z prodeje nosičů, streamování a licenčních poplatků.

Oficiální zisk Taylor Swift za posledních dvanáct měsíců vyjadřuje číslovka 39 699 575,60. Asi tři čtvrtiny z této sumy pochází z prodeje vstupenek na koncerty, v žebříčku prodeje digitální hudby je Swift až šestá, v pořadí u fyzických nosičů je dokonce na osmém místě.

Swift se objevila na vrcholu žebříčku Billboardu už v roce 2012, když z trůnu sesadila Madonnu. Na rozdíl od žebříčku časopisu Forbes, Billboard bere v potaz jen zisky v USA, Forbes započítává částky celosvětově.

To se projevuje i na dalších místech pořadí. Na druhém a osmém místě jsou další coutry hvězdy Kenny Chesney resp. Luke Bryan. Lady Gaga se mezi desítku nejlepších vůbec neprobojovala, protože v USA odehrála jen tři koncerty, naopak Rolling Stones stačilo patnáct vystoupení na pátou příčku.

Money Makers 2014 - nejlépe vydělávající muzikanti v USA

1. Taylor Swift
2. Kenny Chesney
3. Justin Timberlake
4. Bon Jovi
5. The Rolling Stones
6. Beyoncé
7. Maroon 5
8. Luke Bryan
9. Pink
10. Fleetwood Mac

 

Právě se děje

Další zprávy