Glosa: Sziget je meta. Učme se od Maďarů, jak dělat festival

Daniel Maršalík
17. 8. 2015 12:21
Týdenní hudební festival Sziget přilákal stovky tisíc návštěvníků, mezi vrcholy patřily koncerty Kings of Leon, Robbieho Williamse nebo kapely Alt-J.
Robbie Williams
Robbie Williams | Foto: Szigetfestival.com

Budapešť – Ohňostrojem nad festivalovým areálem a blesky nad zbytkem Budapešti skončil sedmidenní festival Sziget. Největší počet diváků přilákali Robbie Williams, Kings of Leon a švédský DJ Avicii a organizátoři teď počítají, zda překonají loňský návštěvnický rekord. Ten činil 415 tisíc lidí.

Sziget je hudební festival, od kterého se ostatní můžou jen učit. Nejvíce se mu přibližuje Colours of Ostrava, ale i ten přes neustálý progres působí vedle budapešťského hudebního maratonu jako chudý příbuzný.

Foto: Szigetfestival.com

Sziget nese podtitul „ostrov svobody“. Každoročně se totiž koná na ostrově Obudai uprostřed Dunaje a fungují zde vlastní pravidla. Je to takové město ve městě. Každý návštěvník dostane provizorní bezkontaktní platební kartu, kterou si nabije, a jen pomocí ní lze platit. Nikdo tak v ruce nezkoumá hodnotu forintů, které jsou pro velkou část cizinců příliš exotické, a nepřepočítává, zda mu obsluha vrátila správně.

Dalším signifikantním znakem Szigetu je, že si návštěvníci můžou postavit stan téměř kdekoliv ve festivalovém areálu. Ti nejodvážnější tak nocují pouze pár metrů od podií a stanů, kde hudba hraje dlouho do rána (což byl další velký rozdíl oproti Colours of Ostrava, kde až letos zavedli jednu stage, kde zábava pokračovala do pozdních nočních hodin).

Foto: Szigetfestival.com

Český i maďarský festival spojuje progresivní vývoj programové dramaturgie. Oba festivaly začaly myslet na běžné fanoušky a zvou interprety, kteří dokážou přitáhnout i masy. Kromě Robbieho Williamse si popové publikum přišlo na své při koncertech Ellie Goulding nebo Palomy Faith. Milovníci kytarové muziky si užili vystoupení Kings of Leon, Kasabian nebo Florence and the Machine.

Příznivci alternativnějších žánrů měli svůj vrchol při koncertu Alt-J, kteří paradoxně na svou komorní hudbu dokážou přitáhnout dav, kde v předních řadách hrozí ušlapání.

Sziget není jen hudebním festivalem. Svým návštěvníkům nabízí bohatý doprovodný program, kde si každý může najít své. V nabídce jsou taneční workshopy, cirkusová vystoupení, prohlídka luminária, bungee jumping... Jenže letošní ročník byl opravdu tropický, teploty šplhaly po šest dní ke čtyřiceti stupňům Celsia. Ostrov svobody se tak každý den proměňoval v spíše v ostrov prachu, kde každý přemýšlel, kam by se šel vykoupat.

Naštěstí Budapešť v tomto ohledu nabízí opravdu mnoho příležitostí. Vedro nestěžovalo podmínky jen návštěvníkům, ale i účinkujícím. Čeští divadelní cirkusáci La Putyka vystupovali se svým program každý den v šest hodin odpoledne. V tom vedru se jim potily a klouzaly ruce, což jejich show výrazně omezovalo. Kromě nich na festivalu vystoupila i tuzemská electroswingová parta Midi Rabycad.

Foto: Szigetfestival.com

Čechů na Szigetu přibývá i mezi návštěvníky. Nejpočetnější skupinou (kromě Maďarů) jsou zástupci Beneluxu, kteří ovlivňují i program. Na festivalu vystupuje mnoho nizozemských DJů a mezi letošními headlinery byla i belgická zpěvačka Selah Sue.

Siget není festivalem bez chyby. Letos se to projevilo nejvíce na prachu, se kterým pořadatelé nic nezmohli. Známkou mezinárodního festivalu jsou i vyšší ceny. Maďaři si kupují převážně jednodenní vstupenky, kdy vystupuje jejich oblíbenec. Cizinci zase preferují pěti- a sedmidenní pasy, protože ve srovnání s festivaly v západní Evropě je pro ně Sziget stále levný.

Český návštěvník zůstane každopádně ohromený nad velikostí produkce a fungováním věci, na které není z ČR zvyklý. Jako příklad mohou posloužit i takové detaily, jako jsou toaletní papíry na toaletách po celou dobu festivalu nebo minimálně vlažná voda ve sprchách. 

 

Právě se děje

Další zprávy