Glastonbury baví ostrý pop Metalliky i country Dolly Parton

Metallica, headlineři sobotního večera v Glastonbury.
Metallica byla v sobotu večer první heavymetalovou formací, která se stala headlinerem festivalu v Glastonbury. Nabídla devadesátiminutovou show se svými největšími hity včetně One, Cyanide a rozšířené verze Master Of Puppets.
Pozvání Metalliky, která vyprodala více než 120 milionů desek, coby hlavního hosta festivalu, vzbuzovalo kontroverze. Někteří z návštěvníků festivalu tvrdili, že se tvrdé riffy nehodí k uvolněnému duchu akce. Jiní poukazovali na Hetfieldovo vystoupení v televizní show, kde se rozpovídal o svém lovu medvědů, což zase prý není v souladu s ekologickou kulturou festivalu.
Před vystoupením Metalliky na Pyramid Stage, nechala kapela promítnout klip z filmu Hodný, zlý a ošklivý na počest herce Eli Wallacha, který zemřel na začátku týdne.
V neděli pak vystoupila na hlavním pódiu hvězda amerického coutry Dolly Parton. Do kapely si pozvala i kytaristu Bon Jovi Richieho Samboru.
Foto: Reuters
Kultura Reuters ČTK Kultura, Reuters, ČTK
Aktualizováno 30. 6. 2014 9:56
Britský festival se jako skoro každoročně potýká s vrtkavým počasím. V sobotu byla headlinerem poprvé heavymetalová kapela. Metallica předvedla všechny své hity za devadesát minut.

Fotogalerie - Glastonbury, bezesporu nejslavnější hudební festival v Evropě, zahajovala v pátek odpoledne kapela Kaiser Chiefs a její zpěvák Ricky Wilson zpíval "I predict a riot". Měl pravdu, dav zaplavily přívaly vody, jak tomu bývá na Worthy Farm Michaela Eavise v jihozápadní Anglii ostatně skoro každoročně. "Bahenní slavnost" má tedy i letos svou nezaměnitelnou atmosféru.

Festival má čtyřiačtyřicetiletou tradici, když se poprvé konal v roce 1970 a hippies platili jednu libru, aby mohli vidět například koncert tehdejší hvězdy Marca Bolana a mléko z farmy měli zadarmo.

Letos se odehrává už dvaatřicátý ročník festivalu. Fanoušci si koupili zhruba 120 tisíc vstupenek po 215 librách (zhruba 7400 korun) a vyprodáno bylo za hodinu a 27 minut. V dubnovém doprodeji zmizely další desítky tisíc vstupenek během 16 minut. Celkem se i letos očekává návštěva kolem dvou set tisíc lidí.

K největším hvězdám letos patří Metallica, Arcade Fire, Kasabian, Lily Allen i Lana Del Rey, ale na Glastonbury pravidelně hrají opravdu největší hvězdy současné scény v kompletní sestavě. Jde o prestiž.

 

Právě se děje

Další zprávy