Gabriele Gunčíkové bookmakeři v Eurovizi věří. Soupeřem Češky bude i nahý Bělorus Ivan

Zuzana Mocková ČTK Zuzana Mocková, ČTK
10. 5. 2016 6:34
Již v úterý večer proběhne první semifinále mezinárodní soutěže Eurovision Song Contest (Eurovize), která slaví 61 let své existence. Českou republiku letos reprezentuje Gabriela Gunčíková, která má podle odborníků vše, co si mezinárodní soutěž od popové zpěvačky žádá. Jako obvykle Eurovize přitáhla i pár kuriozit, například běloruského zpěváka, který touží zpívat v rouše Adamově nebo krymsko-tatarskou zpěvačku soutěžící za Ukrajinu s protiruskou písní.
Foto: Česká televize

Gabriela Gunčíková má finále letošní Eurovize téměř jisté, shodují se odborníci i sázkové kanceláře. Česká zpěvačka zazpívá během prvního semifinále, jež Česká televize odvysílá v úterý večer. 

Gunčíková se v českém šoubyznyse zatím výrazně nezapsala, přesto má velkou šanci v Eurovizi uspět a umístit se na předních příčkách.

Gabriela Gunčíková
Autor fotografie: Česká televize

Gabriela Gunčíková

  • narodila se 27. června 1993 v Kroměříži
  • do paměti diváků se zapsala účastí v soutěži Česko Slovenská Superstar v roce 2011, kde skončila na druhém místě
  • v českém šoubyznyse se po rychlém vzestupu neudržela, proto odletěla studovat zpěv do USA
  • zkušenosti sbírala koncertováním s Trans-Siberian Orchestra

Mezinárodní soutěž dříve proslavila takové interprety, jako jsou ABBA, Celine Dion nebo Julio Iglesias. Během sobotního finálového večera vystoupí i americký zpěvák a držitel devíti cen Grammy Justin Timberlake, který ve Stockholmu představí svůj nový singl Can't Stop the Feeling.

Česká republika v roce 2015 prolomila svoji šestiletou neúčast v soutěži, když vyslala duo Marta Jandová a Václav Noid Bárta s písní Hope Never Dies. Výkon českých interpretů ale nestačil na finále, ve kterém nakonec zvítězil švédský reprezentant Måns Zelmerlöw.

Česká televize coby veřejnoprávní médium s účastí v Evropské vysílací unii má právo zástupce vybírat. Letos si dala opravdu záležet. Gabriela Gunčíková zvolená pětičlennou porotou televize odletěla do Stockholmu zazpívat píseň I Stand od irsko-švédského producentského tria.

"Singl I Stand je pro měřítka Eurovize jako dělaný. Opulentní nadýchaný pop balancující na hranici dramatičnosti a teatrálnosti, to mají fanoušci soutěže rádi. Díky tomu je ze všech bývalých zástupců Česka nyní nejblíže vítězství – prostě splňuje do puntíku nároky i chutě diváka," okomentoval již dříve výběr České televize publicista Jarda Konáš

Gunčíkové věří nejen kvůli jejímu hlasu, ale také zkušenostem, přirozenému vystupování a profesionalitě. Díky tomu může vyniknout nad často se vyskytujícími bizarními interprety, jako byla v minulosti například vousatá zpěvačka Conchita Wurst nebo Věrko Serďučko.

Podle sázkových kanceláří má Gabriela finále jisté

Česká republika si tentokrát vede dobře i u sázkových kanceláří, které přijímají sázky nejen na semifinálová kola, ale i na sobotní finále a potenciálního vítěze. Bookmakeři ze společnosti Bwin uvádějí, že s kurzem 1,33 povede po prvním semifinálovém kole Rusko, za ním Arménie, Malta a na čtvrtém místě s kurzem 17 Česká republika.

Podobné kurzy má i britská kancelář Sky Bet, která poté favorizuje jako celkového vítěze Rusko s kurzem 11,8. V závěsu se drží Ukrajina, Francie a Švédsko. Česká republika se podle tipařů ve finále propadne na patnáctou příčku s kurzem 80:1. Výsledky sázení ovlivňují podle kanceláří nejen videoklipy se soutěžními písněmi, ale i samotné semifinálové zkoušky přímo na pódiu ve švédské aréně, které jsou také zveřejněné na internetu.

Česká sázková kancelář Tip Sport vypsala kurzy právě na českou reprezentantku, zda postoupí do finále, zda vyhraje semifinále či skončí na prvních třech příčkách v celé Eurovizi. Nejvíce Češi věří postupu Gunčíkové do finále soutěže a sází na kurz 1,16. 

Nahý Bělorus i krymsko-tatarská kritička Ruska

Eurovision Song Contest se koná již od roku 1956 a u statisíců diváků je každý rok velmi populární i přes účast mnohých bizarních interpretů. I letošní švédskou Eurovizi neminuly kuriozity. Jednou z nich je i běloruský zpěvák Ivan, který žádá vedení soutěže, aby mohl vystoupit naprosto nahý a v doprovodu vlčice jménem Šakira.

Je tu však jeden velký problém: Eurovize zakazuje přítomnost zvířat na scéně. Ohledně nahoty sice nemá žádné pravidlo, ale mluvčí vysílání Paul Jordan ujistil, že je pro rodinné vysílání nevhodná. Zatím se vedení ale nijak nevyslovilo a učiní tak až po zhlédnutí jeho vystoupení.

Pozornost přitahuje i zástupce Ukrajiny, krymsko-tatarská zpěvačka Džamala. Dvaatřicetiletá interpretka chce zaujmout písní nazvanou 1944, která je věnována krymským Tatarům deportovaným sovětským režimem za druhé světové války. Moskva je rozhodnutím rozhořčena a chápe je coby protest proti nedávné anexi Krymu.

Jediný zpěvák, Rumun Ovidio Anton, má jasno, že svou skladbu Moment Of Silence ve Švédsku nepředstaví. Vedení soutěže totiž Rumunsko vyloučilo poté, co národní televize nezaplatila dluhy z roku 2007. Podle Evropské vysílací unie (EBU) dluží stanice Televiziunea Romana 16 milionů švýcarských franků (asi 394 milionů korun).

Gabriela Gunčíková - I Stand | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy