FOTO Je lepší shořet, než vyhasnout, napsal Kurt Cobain

Kurt Cobain.
První kapelou Kurta Cobaina, která stojí za zmínku, je Fecal Matter. Se členy jiné tehdy se rozjíždějící skupiny Melvins vydržel Cobain hrát asi rok (1985-6). Natočili demo Illiteracy Will Prevail. Poslechněte si je.
Nirvana na počátku. Kurt Cobain a Krist Novoselic se dali dohromady v roce 1987. Na snímku už je s nimi Dave Grohl. Na počátku ale kapela často střídala bubeníky a Grohl byl následníkem Chada Channinga, který hraje na první desce Nirvany Bleach z roku 1989. Ta je typickou punkovou deskou konce 80. let nahranou za 600 dolarů během několika dnů, syntetizuje všechny indie tendence této dekády: od frustrované, původně hardcoreové nasranosti až po melodicky hipsterskou ironii.
Podívejte se na záznam "domácího koncertu" Nirvany z roku 1988.
První album Nirvany Bleach vyšlo v roce 1989. Fanoušci o něj ale projevili zájem až zpětně. Poslechněte si song Big Cheese.
Foto: Profimédia
Kultura Kultura
5. 4. 2014 12:43
Od sebevraždy Kurta Cobaina, "poslední rockové legendy", frontmana kapely Nirvana, uplynulo dvacet let. Připomeňte si zlomové chvíle i písně kapely, která dokázala provětrat zatuchlou pop music.

Fotogalerie - Po celém světě si fanoušci 5. dubna připomínají výročí smrti "poslední rockové legendy", frontmana Nirvany Kurta Cobaina. Letos je to přesně dvacet let, co se zastřelil (a zároveň předávkoval heroinem) v garáži svého domu. V dopisu na rozloučenou napsal manželce Courtney a dceři Frances Bean: „miluju vás, miluju vás“ a doplnil i citát z písně Neila Younga: „It’s better to burn out, than to fade away.” („Je lepší shořet, než vyhasnout.“) Stejně jako o smrti dalších pop ikon i o Cobainově koluje bezpočet spekulací.

Připomeňte si na fotografiích i videích krátkou slávu Kurta Cobaina i jeho kapely Nirvana.

 

Právě se děje

Další zprávy