Dave Grohl z Foo Fighters se zastal začínajících muzikantů. Ti museli kvůli hluku přestat zkoušet

pej
25. 3. 2016 13:58
Frontman americké kapely Foo Fighters se zastal začínajících muzikantů. Ti museli kvůli vysokému hluku a údajným stížnostem sousedů přestat zkoušet. Slavný rocker proto poslal úřadům dopis a požádal je o přešetření celé situace.
Dave Grohl
Dave Grohl | Foto: Profimedia.cz

Frontman americké rockové kapely Foo Fighters Dave Grohl vyslyšel žádost mladých muzikantů z Cornwallu. Úřadům, které jim zakázaly kvůli hluku a stížnostem sousedů hrát, poslal dopis s žádostí o přezkoumání. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Tabulka hlučnosti

10 dB Šelest listí na stromech (při velmi slabém vánku)

20 dB Volná příroda a bezvětří

30 dB Velmi tichý pokoj (např. ložnice)

50 dB Normální bavení se mezi sebou

60 dB Hlasité bavení se mezi sebou

70 dB Potlesk v sále (trvalý hluk nad tuto hranici má negativní vliv na zdraví)

75 dB Spláchnutí toalety, rychlovarná konvice

80 dB  Křik, vysavač, auto v městském provozu 

90 dB Nákladní auto v městském provozu, jedoucí vlak

100 dB Řetězová motorová pila

110 dB Sbíječka, rockový koncert

130 dB Start tryskové letadla

„V zájmu kapely Black Leaves of Envy a všech generací budoucích muzikantů vás žádám, abyste opatření na snížení hluku v jejich zkušebně přehodnotili. Věřím, že dokážete, že Cornwall je domovem nejenom hudby a umění, ale i místem, které dětem vytvoří podmínky, proto aby šly za svými sny,“ napsal Grohl v dopise, který v plném znění sdílel i na sociálních sítích.

The Black Leaves of Envy rovněž dal pár praktických rad, jak zlepšit zvukovou izolaci například vyplněním vrat pytli s pískem nebo žíněnkami na podlaze. 

"Vidět, jak nás Foo Fighters označili ve svém příspěvku, bylo prostě neuvěřitelné," dodal sedmnáctiletý Adam Jones z "příliš hlučné" kapely. 

Skupina se musela na základě rozhodnutí úřadu během zkoušky ztišit na hladinu 30 až 40 decibelů, což odpovídá hluku ve velmi tichém pokoji. Podle členů kapely si ale žádný ze sousedů nikdy přímo u nich nestěžoval. Zkušebna v garáži je navíc podle nich na míle vzdálená od okolních domů.

Podle otce jednoho z nadějných muzikantů je téměř nemožné požadované podmínky splnit.

„V naší bezprostřední blízkosti je pouze jeden rodinný dům. Jeho majitel si ale nikdy nestěžoval. V okolí jsou jen zemědělské usedlosti, které jsou daleko za lány polí. Děti navíc cvičily maximálně dvakrát týdně a vždy v odpoledních hodinách. Poslední tři měsíce ale kvůli nařízení nezkoušely vůbec,“ dodal třiačtyřicetiletý otec.

Radnice prostřednictvím svého zástupce uvádí případ na pravou míru s tím, že hrát nikomu nezakázala. Pouze na základě platných předpisů a stížností vydala nařízení o snížení hluku. Zároveň měla kapele doporučit instalaci zvukové izolace.

Úřad celou kauzu přešetřuje a snaží se najít to nejlepší možné řešení pro všechny zúčastněné strany. 

Black Leaves of Envy - I Can't Trust You | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy