Festival Eurotrialog sází na Bittovu a připomíná Topola

Marek Čech
21. 8. 2014 14:30
Mikulovský festival se letos snaží oživit dramaturgii jmény, sdruženými pod hlavičkou vydavatelství Polí5.
Iva Bittová.
Iva Bittová. | Foto: ČTK

Mikulov - Festival Eurotrialog bude ve znamení vzpomínek na Filipa Topola, vzácné návštěvy Ivy Bittové a snahy oživit tradiční festivalové menu jmény z okruhu progresivního alternativního vydavatelství Polí5.

Do doby před digitální věk přenese diváky v pátek ve tři hodiny odpoledne výstava fotografií kmenového fotografa mikulovského festivalu Karla Šustera, která nám připomene časy, kdy se fotilo ještě na film.

K vernisáži v galerii Konvent na mikulovském náměstí akusticky zahraje ukrajinská Zapaska, která bude v sobotu odpoledne hrát i na hlavním festivalovém pódiu.

Živá vzpomínka na Filipa T.

Loni Šuster v galerii Konvent představil snímky Psích vojáků z posledních třiceti let, s důrazem právě na mikulovská zastavení Filipa Topola, který sem moc rád jezdil. Všechny tehdy v červnu zasáhla zpráva o jeho předčasném úmrtí, na což pořadatel festivalu a manažer Psích vojáků Romek Hanzlík zareagoval tím, že mu ho zasvětil.

Je tomu tak i letos a je to v pořádku, protože vzpomínka na Filipa Topola je stále živá. Jak jistě potvrdí všichni ti, kteří ho považovali za zcela výjimečný hudební i básnický zjev, který je provázel během jejich dospívání od divokých kiliánovských a žiletkovských let až po jisté duchovní zklidnění, které se promítalo právě do jeho varhanních koncertů v Ditrichštejnské hrobce.

Ty tvořily pravidelnou nedělní součást mikulovského programu, kdy se „fanoušci scházeli k náměstí, na těle i ve tváři vepsanou dvoudenní dávku hudby, zážitků i vína, ale i jakéhosi smíření, aby dostali závěrečnou dávku kostelní hudby.“

Vzpomíná Romek Hanzlík na neuvěřitelnou sílu těchto vystoupení, jež si budeme moci připomenout díky vinylu s vloženým CD se záznamem varhanního koncertu z roku 2007 z Ditrichštejnské hrobky. Ten byl letos komplet remastrován a vychází v limitované edici 250 kusů. V Mikulově ho v pátek pokřtí Pavel Zajíček z DG 307.

Podívejte se na záznam varhanního koncertu Filipa Topola v Ditrichštejnské hrobce.
Podívejte se na záznam varhanního koncertu Filipa Topola v Ditrichštejnské hrobce.

Písně Psích vojáků ale ožijí i v interpretaci většiny vystupujících. Černý sedlo v pojetí kapely Echt!, Žiju od Už jsme doma, Chce se mi spát nazkouší Plastici. Hospodu ve společném podání představí Krch-off band a Pavel Zajíček. Zuby nehty pak připraví vlastní verzi Marylin Monroe s názvem "Jean Paul Belmondo.

Dekonstruovaný Lou Reed

Každá z kapel přijde se svou vlastní interpretací jedné či dvou písní Psích vojáků, případně od Lou Reeda, jemuž je vedle Topola festival také věnován a který zemřel loni v říjnu. Pořádná velvetovská tancovačka v podání pražské skupiny All Tomorrow's Parties band pak celý festival v noci ze soboty na neděli zakončí.

Ještě předtím se ale v průběhu soboty představí na trase Praha-Berlín fungující dvojice Andrej Polanský a Emül Langman, jež v All Tomorrow's Parties Bandu působila. Duo, hrající na bicí a violu, skladby i texty od Lou Reeda a Velvet Underground dekonstruuje.

Rozebírá je do posledního šroubku a pak je znovu sestavuje do nového objektu, inspirovaného původními písněmi. Slovu alternativa a minimalismus tím dává zcela aktuální obsah.

Návštěva ze Slnko records

To ale předbíháme, protože během pátku a soboty vystoupí na třicet kapel a interpretů, jež představují to nejlepší z domácí, ale třeba i slovenské alternativní scény. Tyto umělce neuvidíte večer v žádné televizní estrádě, ale jejich desky (zase na rozdíl od těch, jež v nich vystupují) můžete najít v katalozích renomovaných zahraničních hudebních vydavatelství a obchodech od New Yorku po Tokio. A zdaleka nejde jen o Ivu Bittovou.

V půvabném mikulovském amfiteátru, kde se jinak odehrává třeba program na pálavském vinobraní nebo se tu udála nedávná zastávka Kryštof kempu, přivítají návštěvníci Eurotrialogu kromě již zmíněných Houpací koně či Znouzectnost.

Poslechněte si song Otec od Korben Dallas.
Poslechněte si song Otec od Korben Dallas.

Ze Slovenska přijede bratislavská skupina Korben Dallas, která existuje od roku 2010. Vloni vydali debutovou desku Karnevalová vrana, za niž získali na Radio Head Awards cenu pro nejlepší album, singl i nejlepší koncertní kapelu.

S nimi se v Mikulově objeví i jejich zkušenější kolegové ze stejné vydavatelské stáje Slnko records Longital, kteří v Ditrichštejnské hrobce v sobotu v poledne odehrají mimořádný koncert, za který si návštěvníci ještě stokorunu k festivalovému vstupné připlatí. Charizmatický zpěv, hluboké basové linky, vyvažované divokou kytarou. Polohy od minimalismu po zvukové stěny, na to se v podání Shiny a Daniela Solontaye můžeme těšit.

Vzácná Iva Bittová

Ukrajinská Zapaska se na domácích pódiích objevuje poměrně často, zato v Americe žijící Iva Bittová je na nich čím dál vzácnějším jevem. Je proto opravdu velkou událostí a dramaturgickou trefou do černého letošního Eurotrialogu, že si ho tato originální zpěvačka, houslistka a herečka vybrala pro své vystoupení.

Po Letní Letné, kde tento týden živě doprovází pětici akrobatů z Kanady, Francie a Belgie v představení Le Poivre Rose souboru La Compagnie du Poivre Rose, se pod pálavskými vrchy objeví s Vladimírem Václavkem, jejím dlouholetým spoluhráčem ještě z Dunaje, se kterým nahrála i jednu z jejích nejlepších desek Bílé inferno (1997). Na ni navázali projektem Čikori a stejnojmennou deskou z roku 2001. Písně z ní si budeme moci v Mikulově poslechnout na živo.

Polí5 ve stanu

Program festivalu nepopulární hudby, jak se ve vymezení vůči mainstreamové hudbě a kultuře tituluje, se letos rozšiřuje i o další scénu, umístěnou ve stanu výjezdní kavárny Už jsme doma. Ta se do Mikulova přemístí z pražských Dejvic a uvede ve svém stanu dvoudenní přehlídku, věnovanou výhradně vydavatelství Polí pět.

Dramaturg festivalu Romek Hanzlík k tomu podotýká: „Jelikož Eurotrialog vědomě opomíjí střední proud a snaží se hledat nové tváře, nemohli jsme dříve nebo později nepřehlédnout tak výraznou brázdu, kterou neochvějně vyorává na poli nekomerční hudby statečné vydavatelství Polí pět.“

Činnost tohoto vydavatelství neunikla pozornosti ani hlasujících o prestižní cenu Vinyla, kde toto Josefem Jindrákem vedené vydavatelství získalo zaslouženě ocenění za Počin roku 2012.

Ve stanu Už jsme doma se v rámci této platformy představí solitérští umělci širokého žánrového rozptylu, kteří se možná ne věhlasem, ale svou tvorbou určitě už teď řadí k nejzajímavějším jménům domácí alternativní scény. A kdo by tedy mohl a měl přitáhnout naši pozornost k tomuto stanu?

Originální solitéři

Například zakladatel a leader oceňované kapely Květy Martin E. Kyšperský, který hraje i s Muchou. Loni na samém sklonku roku vydal u Polí5 výborné druhé sólové album Svetr, kde si sám nahrál i veškeré nástroje. Pro jeho koncertní provedení si přizve svého kolegu z Květů Aleše Pilgra.

Martin Evžen Kyšperský (Květy)
Martin Evžen Kyšperský (Květy) | Foto: kult.cz

Čerstvě vydanou desku DNA posluchačům představí legenda domácí alternativní scény Pavel Richter (1956), který hrál v kapelách jako Elektrobus, Stehlík, Švehlík a dlouhá spolupracoval s Mikolášem Chadimou. Od roku 2007 působí zároveň v duu se svým synem Jonášem, s nímž bude vystupovat i v Mikulově.

Zcela ojedinělý zjev na domácí scéně je i písničkář a vítěz Malé alternativy z roku 2006 Jindra Holubec z Bruntálu, který zpívá tak, jakoby punkově laděný James Brown vyhodil celou kapelu a začal poslouchat Petra Vášu.
Brněnský skladatel, multiinstrumentalista, performer, člen několika hudebních uskupení rozličných žánrů (DG 307, pouliční šraml Urband), autor filmové (Špačkova Pouta) a scénické hudby Tomáš Vtípil (1981) může překvapit čímkoliv, třeba i tím, že se při svém vystoupení obejde bez hudebního nástroje.

Vinylou ověnčení

Tím ale výčet účinkujících, kteří vydávají u Polí5 zdaleka nekončí, takže dojde i na pražskou kapelu s maďarskými kořeny Gregor Samsa, jejíž technicky vybroušený sound připomíná křížení Primus a české nové vlny. Aktuálně propagují desku Pomalé světlo.

Sousedi svým loňským debutovým albem Purpura Echo zaujali. Jejich hraní ve dvojici na violoncello a kytaru, bez zpěvu, ale zato s důmyslným použitím efektových procesorů, vytváří až kapelový sound. Na Besedě u Bigbítu  jejich set poznamenal silný déšť, takže alespoň já si dám v Mikulově rád repete.

Hvězdy domácí alternativy B4 skoro nikdo nezná, ale hudební publicisté je milují. O čemž svědčí cena Vinyla za rok 2011 pro nejlepší album roku s názvem Didaktik Nation Legendary. Loni u Polí5 vydali patnáctialbum Germanium, jež zahrnuje i jejich starší alba, šířená jako mp3 nebo CD-R. Tato směs krautrocku a domácího kutilského poťouchlictví působí jakoby Can poslouchali Zdeňka Lišku a bratry Ormovi.

Ve stanu uvidíme i mělnickou skupinu Postižená oblast, sólový projekt jejího zpěváka a mladého kunsthistorika Filipa Jakše Asstma nebo skupiny Skrytý půvab byrokracie a Ruce naší Dory, která je sdružená okolo divadelníka a držitele první ceny v Dramaturgické soutěži Alfreda Radoka SdCh.

Takovej barevnej vocas letící komety

Pokud jezdíte do Mikulova pravidelně, můžete mít pocit, že okruh kapel, které zde vystupují, je vlastně pořád stejný a souvisí s manažerskými aktivitami pořadatele festivalu Romka Hanzlíka. Loni na toto téma ostatně poměrně vtipně ve svých promluvách mezi písněmi reagovali Čokovoko.

Ano, Už jsme doma, Zuby nehty nebo Plastic People of the Universe patří do jeho portfolia. To ale neznamená, že by je tam diváci neradi potkali. Přirozeně sem patří, stejně jako tomu bylo v případě Filipa Topola, jehož si bohužel můžeme připomínat už jen prostřednictvím jeho skladeb a zážitků a emocí, jež s nimi máme každý z nás spjatý.

Brzy to snad bude možné i díky dokumentu s názvem Takovej barevnej vocas letící komety, jež v produkci Romka Hanzlíka a koprodukci Čestmíra Kopeckého a Indies MG chystá režisér Václav Kučera a kameraman Diviš Marek.

Celovečerní dokument, k jehož vzniku přispěla i crowdfundingová sbírka na HitHit(u), by se měl v kinech objevit na jaře příštího roku.

Tento víkend v Mikulově tedy se vzpomínkou na Filipa Topola, v Čechách čím dál vzácnější Ivou Bittovou a výraznou dramaturgickou snahou oživit tradiční festivalové menu jmény, sdruženými pod hlavičkou vydavatelství Polí5. A taky s vínem a možná i s burčákem, který by tomuto setkání na konci léta mohl též dodat patřičnou jiskru. Sezóna letních festivalů pomalu končí, tak proč se s ní nerozloučit právě v Mikulově.

Eurotrialog 2014. 22.-23. srpna 2014. Amfiteátr, Mikulov. vstupné: předprodej - 430 / na místě - 550 korun. www.eurotrialog.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy