Festival Contempuls zahájí návrat Emanuela Torquatiho

ČTK ČTK
20. 11. 2014 12:20
Festival soudobé vážné hudby od 21. listopadu nabídne pět koncertů.
Emanuele Torquati.
Emanuele Torquati. | Foto: La Fabrika

Praha - Sedmý ročník mezinárodního festivalu soudobé vážné hudby Contempuls v Praze 21. listopadu otevře pianista Emanuele Torquati.

Festival letos během tří dnů přinese pět koncertů. Uskuteční se v pražské La Fabrice, s výjimkou koncertu 26. listopadu, který se koná v klášteře sv. Anežky, kde vystoupí Neuve Vocalsolisten Stuttgart.

Emanuele Torquati a Francesco Dillon hrají Ference Listzta. Poslechněte si.
Emanuele Torquati a Francesco Dillon hrají Ference Listzta. Poslechněte si.

"Posluchači v klášteře sv. Anežky uslyší mimo jiné skladbu Hermetica V 'Fremde Sprachen' Bernharda Langa, která vedle sedmi sólových hlasů zahrnuje i virtuosní part basklarinetu, jehož se ujme anglický hudebník Gareth Davis," uvedla za pořadatele Lenka Hradilková.

Festival se po šesti letech své existence rozhodl opětovně pozvat interprety, kteří již na Contempulsu vystoupili v rámci některého z dřívějších ročníků. Hned na úvod to bude pianista Emanuele Torquati, který zahájil vůbec první ročník festivalu v roce 2008. Letos zahraje v duu s violoncellistou Francesco Dillonem. Po dvou letech Contempuls navštíví také Gareth Davis.

Stejně jako v předešlých letech zazní premiéry skladeb psaných přímo na objednávku festivalu. Letošní ročník přinese celkem tři - novou skladbu od Pavla Zemka, kterou uvede PKF - Prague Philharmonia pod vedením Marka Ivanoviče, další dvě premiéry zazní v podání rakouského Phace Ensemble. Na tradici sólových koncertů akce navazuje vystoupením Uli Fusseneggera, zakládajícího člena a dramaturga ansámblu Klangforum Vídeň. V poslední skladbě večera Sylva Sylvarum se k Fusseneggerovi připojí Gareth Davis.

Contempuls byl založen v roce 2008 a koná se každoročně v listopadu. Posláním festivalu je přinášet domácímu publiku přímý kontakt s aktuální světovou produkcí na poli komponované hudby. Contempuls staví na špičkové interpretaci - zve především renomované zahraniční specializované ansámbly a sólisty. Cílem festivalu je rovněž stimulovat domácí interpretační a skladatelskou scénu vytvářením příležitostí pro mezinárodní konfrontaci.

 

Právě se děje

Další zprávy