Eagles of Death Metal se vrací do Paříže. Dokončí koncert, na kterém teroristé zabili 90 lidí

Kultura Kultura
Aktualizováno 16. 2. 2016 13:31
Americká rocková kapela Eagles of Death Metal, na jejíž listopadové vystoupení v pařížském klubu Bataclan zaútočili islámští extremisté a zabili 90 lidí, dnes zahraje v rámci evropského turné v pařížské Olympii. Zpěvák a kytarista kapely Jesse Hughes již dříve označil mrtvé z Bataclanu za své přátele, kteří podle něj zemřeli "s velkou odvahou".
Eagles of Death Metal
Eagles of Death Metal | Foto: ČTK

Kalifornská kapela Eagles of Death Metal (EODM) v úterý večer odehraje koncert v pařížském klubu Olympia. Vyprodaného vystoupení se zúčastní i řada diváků, kteří přežili loňský masakr v klubu Bataclan. Smyslem akce je podle zpěváka kapely dokončit tragicky přerušený koncert.

EODM podpoří rakouské duo White Miles, které kalifornským rockerům předskakovalo v pátek 13. listopadu, kdy došlo v pařížském klubu k teroristickému útoku, píše The Telegraph. 

Kytarista a zpěvák Jesse Hughes řekl, že plánuje sejít se s oběťmi pařížských útoků, dvanáct z nich se stále zotavuje v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

EODM zahájili evropské turné vystoupením ve Švédsku, kde Hughes pronesl velmi emotivní proslov. "Spoustě dětí, které to přežily a jsou zraněné a jsou na tom fakt hodně špatně, může moje návštěva pomoct, může jim pomoct, že je to pro mě to nejdůležitější v mém životě," řekl Jesse Hughes.

Koncert ve Stockholmu doprovázela přísná bezpečností opatření, klub prohledávali kvůli výbušninám speciálně vycvičení psi, v publiku byli i policisté v civilu.

Podobná situace bude panovat i v pařížské Olympii. Mluvčí pařížské policie Johanna Primevertová řekla, že kolem Olympie bude brzy odpoledne vytvořeno široké bezpečnostní pásmo. "Nebude se v něm smět parkovat a nedostanou se do něj chodci, pouze návštěvníci koncertu," řekla. Poprvé budou návštěvníci prověřováni u vstupů do tohoto okruhu, a to tělesnou prohlídkou a detektory kovů. Další filtr je pak bude čekat u vstupu do Olympie.

Vedení sálu na své internetové stránce poskytlo vlastní pokyny. Vyzývá návštěvníky, aby přišli "nalehko", bez velkých tašek a batohů, protože s těmi se do sálu nedostanou. 

Mluvčí asociace Life for Paris sdružující 500 přeživších z Bataclanu řekl agentuře AFP, že někteří na koncert dorazí, protože je to pro ně důležitá součást procesu zotavení. Jiní ale účast odmítli, neboť se na to ještě necítí. "Chci jít, ale fakt netuším, jestli budu mít sílu jít do sálu," řekl Guillaume Munier, který řádění v Bataclanu přežil díky tomu, že se dvě hodiny schovával na záchodě v horním patře klubu.

Skupina EODM se na pařížské scéně po atentátech znovu objevila jen krátce, zahrála dvě skladby v závěru prosincového koncertu irské kapely U2. V rámci nynějšího turné má hrát nejen v Paříži, ale také v Nîmes na jihu a v Lille na severu Francie.

Klub Bataclan se otevře koncem letošního roku, EODM chtějí být první kapelou, která v něm bude vystupovat.

V koncertní síni v pařížském rockovém klubu Bataclan zůstalo nejméně 80 mrtvých. Jeden z fanoušků natočil, jak celé to šílené vraždění začalo. | Video: you tube
 

Právě se děje

Další zprávy