Řízná hořčice stoupne do uší s Peaches i Jonem Hopkinsem

kve
Aktualizováno 24. 4. 2014 8:44
Avantgardní Donaufestival v dolnorakouské Kremži slaví deset let. Potkává se tu hudební, výtvarná i divadelní avantgarda z celé Evropy.
Peaches.
Peaches. | Foto: Donaufestival

Kremže - Dva víkendy na přelomu dubna a května budou v dolnorakouském městečku Kremže už tradičně patřit Donaufestivalu - přehlídce alternativní hudby, divadla, filmu či výtvarného umění. Jedna z nejzajímavějších přehlídek svého druhu ve střední Evropě letos slaví dekádu své existence a během šestidenní přehlídky (25.–26. 4. a 30. 4. – 3. 5.) přivítá jména jako Peaches, Jon Hopkins, Dean Blunt, Jeff Mills či Bill Orcutt.

Veteráni, legendy i aktuální objevy alternativní hudby dorazí na přelomu dubna a května do malebného městečka Kremž na Dunaji. Na žánry se tady nehraje - na pódiu se tak v rámci jednoho večera můžou potkat Kim Gordon ze Sonic Youth jako členka minimalistického kytarového dua Body/Head, noiserapoví clipping. nebo duchařská elektronika Forest Swords. Prvomájový program například nabízí vedle sebe art-rockové Xiu Xiu, R&B zpěvačku Kelela, elektronickou provokatérku Peaches či rappera Mykki Blanca. V další dny dojde i na techno (Jeff Mills, Actress), noise (Pharmakon) nebo drone metal (Stephan O'Malley).

Podívejte se na videopozvánku na Donaufestival 2014.
Podívejte se na videopozvánku na Donaufestival 2014.

Na dva víkendy (doplněné letos ještě o první máj) ožije Kremž výstavami v galerijích, filmovými projekcemi, performancemi ve veřejném prostoru a samozřejmě bohatou koncertní nabídkou. "Před deseti lety jsme se pokusili stvořit nový model festival, který respektuje ideje a potřeby nových uměleckých forem a na druhou stranu se zajímá o jejich sociální kontext. Naším cílem bylo přehodnotit a znovu definovat roli uměleckého vyjádření." vysvětluje v manifestu umělecký ředitel Tomas Zierhofer-Kin a připomíná, že dekáda Donaufestivalu byla také v duchu vzájemného pronikání jednotlivých uměleckých disciplín.

Poslechněte si Jeffa Millse.
Poslechněte si Jeffa Millse.

Letos se v Kremži představí performerka Patrycja German konfrontující muže se stereotypy ženské krásy či španělský umělec Santiago Sierra zkoumající jak jsou lidé ochotní měnit své morální přesvědčení pod tlakem peněz.

V prostorách místního muzea v odsvěceném minoritském kostele rozehraje Robert Henke (vystupující také jako Monolake) hru laserových obrazců a subbasových beatů, zatímco na Výstavišti bude k vidění kinetický audio-vizuální stroj Parsec, jehož náhodně generované sekvence světla a zvuku vtahují diváky do hypnotizujícího představení.

Jon Hopkins: Light trough the veins.
Jon Hopkins: Light trough the veins.

Největší pozornost na sebe ale celkem pochopitelně strhávají koncerty. Hvězdou pátečního večera je Jon Hopkins, který v únoru vystoupil na pražském festivalu Spectaculare. Sobotní program ozdobí soulový zpěvák Dean Blunt podnikající výlety do free jazzu či bass music a program druhého týdnu odstartuje v kostele Tim Hecker - kanadský specialista na elektronické drony.

Tím ale výčet lákadel rozhodne nekončí - připraven je kytarový experimentátor Bill Orcutt, analogový fetišista Oneohtrix Point Never nebo němečtí klasikové inteligentní elektroniky Mouse on Mars. Do světa současného temného techna nakaženého industrialem zavede posluchače první sobotu Vatican Shadow a pak už ale bude čas na jednu z hlavních hvězd festivalu – detroitského inovátora techna Jeffa Millse, zakladatele kolektivu Underground Resistance.

 

Právě se děje

Další zprávy