Do Prahy přijedou britští ukulelisté. Zahrají punk i klasiku

jla
15. 10. 2014 16:54
Palác Akropolis zažije v říjnu drnkací smršť. Přijede legendární soubor The Ukulele Orchestra of Great Britain.
The Ukulele Orchestra of Great Britain.
The Ukulele Orchestra of Great Britain. | Foto: The Ukulele Orchestra of Great Britain

Praha - Neobvyklý zážitek čeká ve středu 29. října na návštěvníky pražského Paláce Akropolis. Vůbec poprvé v České republice zahraje britská skupina The Ukulele Orchestra of Great Britain, která fanoušky baví už od poloviny osmdesátých let.

Jejich specialitou jsou osobité coververze převracející zažité představy o hudebních žánrech. Ve svém repertoáru mají skladby od Čajkovského přes Davida Bowieho až po Nirvanu.

Poslechněte si titulní píseň z westernu Hodný, zlý a ošklivý v podaní britských hráčů na ukulele.
Poslechněte si titulní píseň z westernu Hodný, zlý a ošklivý v podaní britských hráčů na ukulele.

Filmové melodie i punk

Ačkoliv The Ukulele Orchestra skládá i vlastní skladby, největší proslulosti dosáhl díky svérázným coververzím se širokým žánrovým rozpětím. Mezi koncertní stálice patří song Wuthering Heights od Kate Bush přepracovaná do swingové podoby, titulní melodie z filmu Hodný, zlý a ošklivý od Ennia Morriconeho anebo punková klasika Anarchy in the UK zahraná ve stylu Simona a Garfunkela.

"Občas z popu zabrousí do vážné hudby, dojde ale i na komediální gagy jako když pět členů kapely hraje spolu na jediný nástroj," zve na koncert Eva Kociánová z týmu pořadatelů.

Kapela z 80. let

Ve světě v současnosti není slavnějšího tělesa hráčů na ukulele. Koncertovali na všech kontinentech, vystupovali v Royal Albert Hall či v opeře v Sydney, ale zahráli si i na rockovém festivalu v Glastonbury.

Historie The Ukulele Orchestra of Great Britain sahá až do poloviny osmdesátých let, kdy soubor založil Uke Richie Williams s cílem "změnit náhled veřejnosti na ukulele". Ve stejné činnosti pokračuje soubor i o třicet let později, kdy vystupuje v osmičlenné, smíšené sestavě.

Filosofie The Ukulele Orchestra of Great Britain stojí na šíření radosti z hudby. Britský deník Independent je nazval "nejzábavnějším hudebním projektem v celé zemi" a sklidili uznání i od slavných kolegů Davida Bowieho či Briana Ena.

 

Právě se děje

Další zprávy