Colours se začínají vybarvovat. Přijedou Swans i Mika

ČTK Kultura ČTK, Kultura
17. 12. 2014 14:12
Ostravský hudební festival pozval do Dolních Vítkovic legendu industriální scény Swans i britského popového zpěváka Miku.
Michael Gira (Swans).
Michael Gira (Swans). | Foto: Aktuálně.cz

Ostrava - Na festivalu Colours of Ostrava vystoupí příští rok britský zpěvák Mika a industriální legenda Swans. Festival se v průmyslovém areálu Dolních Vítkovic uskuteční od 16. do 19. července.

Mika přijíždí do České republiky poprvé. Upozornil na sebe už debutovým albem Life In Cartoon Motion v roce 2007. Jeho chytlavá roztančená hudba pak zaujala miliony fanoušků i kritiky v anketách jako Brit Awards, BBC Sound of... či NJR Music Awards.

Kapela Swans, údajně nejhlasitější hudební skupina světa, v Ostravě na festivalu vystoupila v roce 2011. Tehdy rocková legenda obnovila svou činnost po čtrnáctileté pauze. "Tohle není reunion, ale reaktivace Swans. V kapele nejsou stejní lidé jako kdysi a rozhodně to taky není žádný ohlížení se do minulosti. Já se vždycky dívám dopředu a minulost mě nezajímá," řekl zakladatel kapely Michael Gira před dvěma lety v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Ředitelka festivalu Zlata Holušová předpokládá, že oba koncerty budou patřit k vrcholům Colours. "Obě nově potvrzené hvězdy snad nemohou stát žánrově od sebe dále. Mika a jeho bezstarostný pohodový pop, který strhl k tanci celou naši výpravu loni na festivalu Sziget, a temná, hlukově pohlcující kytarová symfonie legendárních Swans," dodala Holušová.

Pořadatelé zveřejnili i další jména. Vystoupí například francouzská electroclashová skupina Black Strobe známá z kinoupoutávky k filmu Quentina Tarantina Nespoutaný Django, dánská melancholická formace Choir of Young Believers, jejíž jemná skladba Hollow Talk zní v krimi seriálu Most, britská dvojice úspěšně míchající syrové blues s beatboxem Heymoonshaker, temné garážové bluesrockové trio John J Presley. Do Ostravy zavítají také mladá britská indie-rocková kapela The Mispers, pouliční akustická kapela s beatboxerem CoCo & The Butterfields, amsterodamské ska-punk Bazzookas i nizozemské NO Blues míchající blues s arabskou a africkou hudbou.

K už dříve zveřejněným interpretům příštího ročníku mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava patří i několikanásobní držitelé Grammy Sly Dunbar a Robbie Shakespeare. Při společném koncertu vystoupí spolu s norským trumpetistou Nilsem Petterem Molvaerem, finský zvukovým elektromágem Vladislavem Delayem a kytaristou Eivindem Aarsetem.

Bubeník Dunbar a baskytarista Shakespeare doprovázeli snad všechny slavné jamajské reggae hvězdy. Vyžádali si je pro spolupráci například i Mick Jagger, Carlos Santana, Madonna, Bob Dylan či Paul McCartney.

Zatím poslední ročník festivalu navštívilo letos v červenci rekordních 40 777 návštěvníků.

 

Právě se děje

Další zprávy