Colours 2014: John Newman, Trentemøller i týdenní dovolená

Kultura Kultura
4. 3. 2014 15:33
K největším hvězdám Colours přibyl teprve třiadvacetiletý soulově-popový zpěvák John Newman z Velké Británie i bluesman Seasick Steve.
Colours of Ostrava.
Colours of Ostrava. | Foto: Aktuálně.cz

Colours of Ostrava 2014 - John Newman, Trentemøller, Seasick Steve, Charles Bradley, mezinárodní hudební konference a showcase českých kapel nebo časný předprodej jednodenních vstupenek. Festival Colours of Ostrava letos do slezské metropole zve rovnou na celý týden s hlavním programem od 17. do 20. července.

Již dříve festival oznámil jako headlinery Roberta Planta, Zaz, MGMT, The National či Bastille.

Velký hlas a elektronika

K největším hvězdám Colours přibyl teprve třiadvacetiletý soulově-popový zpěvák John Newman z Velké Británie, jenž se singlem Love Me Again katapultoval do éterů nejposlouchanějších rádií po celém světě.

„Johna Newmana jsme oslovili ještě před tím, než si našel cestu do většiny rádií. Má úžasný hlas a jsem ráda, že jeho česká premiéra proběhne právě na Colours of Ostrava,“ uvedla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

John Newman: Love Me Again
John Newman: Love Me Again

Interpreta s nezaměnitelně chraplavým tenorem oslovili dramaturgové akce již v červenci, v době před mediální smrští a raketovým úspěchem v podobě dvou nominací na Brit Awards, spoluprací s elektronickým projektem Rudimental nebo prvenství v britském singlovém žebříčku.

Náklady na představení interpreta českému publiku se mezitím „o jednu nulu zvýšily“, jak připustila ředitelka akce. Obliba Newmana se šíří neuvěřitelnou rychlostí, což dokládá více než 1,3 milionu prodaných kopií debutu Tribute jen ve Spojeném království.

Trentemøller: Gravity.
Trentemøller: Gravity.

Spolu s ním se na programu objevil i dánský multiinstrumentalista Trentemøller. Producent kličkuje mezi podžánry elektronické muziky i vzdálenějšími škatulkami jako krautrock, pop, post-punk, shoegaze, ba dokonce folk a jejich prvky individualizuje do fascinujících zvukových obrazců, jež v minulosti uhranuly například režiséry Olivera Stonea nebo Pedra Almodóvara. Trentemøller se tak připojuje k již dříve potvrzené zpěvačce Karen Marie Ørsted aka v reprezentaci dánské hudební scény.

Blues s velkým příběhem

Třináctý ročník akce s loňskou nejvyšší návštěvností mezi tuzemskými festivaly (rekordních 33 tisíc) rovněž ozdobí dvě americké legendy – zpěvák a kytarista Seasick Steve a funkově-soulový Charles Bradley.

Obě písničkářské legendy přesně zapadají do konceptu dramaturgie festivalu. „Naší srdeční záležitostí jsou muzikanti s velkým příběhem, jejichž životní osud je vyloženě na film nebo už zfilmován byl,“ odkrývá klíč při vybírání interpretů Zlata Holušová.

Emiliana Torrini: Tookah
Emiliana Torrini: Tookah

Poslední čerstvými přírůstky jsou také islandská umělkyně Emilíana Torrini a francouzská experimentální rocková kapela Shaka Ponk mj. s dvojitým vítězstvím v MTV Europe Music Awards. Francouzská hudební scéna bude mít na letošních Colours nebývalé zastoupení s počtem až devíti vystupujících tamních rodáků.

Současně s odhalováním největších hvězd letošního ročníku zveřejňují organizátoři i konkrétní dny, v jakých se představí ostravskému publiku.

„Reagujeme tak na velkou poptávku ze strany fanoušků jednotlivých kapel,“ zdůvodňuje rozhodnutí ředitelka akce.

První den hlavního programu festivalu, ve čtvrtek 17. července, rozbalí svůj repertoár třeba MGMT a Shaka Ponk, v pátek navážou ZAZ, Trentemøller či The Asteroid Galaxy Tour, v sobotu Robert Plant a Bastille a oslavy vyvrcholí nedělními koncerty interprety The National, John Butler Trio nebo John Newman.

České křižovatky a dovolená

Seznam největších headlinerů je tím uzavřený, ostravský festival je však pověstný svou multikulturní bezbřehostí a množstvím doprovodných akcí.

Jednou z nich bude i hudební konference s řadou zahraničních hostů a showcase českých kapel pod hlavičkou Czech Music Crossroads v prostorách Cooltour a klubu Marley v centru Ostravy. Program nové části festivalu sestavuje tuzemská špička hudební publicistiky v čele s Petrem Dorůžkou – přes den se odborná veřejnost i hudební nadšenci budou moct zapojit do debatního panelu a večer se seznamovat s nejtalentovanějšími projekty české hudební scény se zastoupením kapel jako Vložte kočku, Nylon Jail, Milokraj nebo Clarinet Factory. Czech Music Crossroads spolu s hudební konferencí se uskuteční 16. července jako neoficiální warm-up den.

Organizátoři vyzývají návštěvníky, aby třinácté vydání oblíbeného festivalu pojali jako celotýdenní dovolenou. Tradiční doprovodný program akce nazvaný Festival v ulicích se totiž oproti minulým letům posouvá před samotné Colours na 15. a 16. července.

Podívejte se na video Vložte Kočku - 振子、振子、振子、ボルト
Podívejte se na video Vložte Kočku - 振子、振子、振子、ボルト

„Placená a neplacená část festivalu“ si tak nebudou konkurovat, a nabídnou tak například rodinám s dětmi, sportovcům či turistům bez vstupenek možnost poznat kulturní i historický ráz města v době, kdy se stává mezinárodním střediskem. V této souvislosti se již 14. července otevře veřejnosti druhý kemp u Slezskoostravského hradu. „Celému týdnu říkáme pracovně Colours Week,“ doplňuje Holušová.

Do mimohudební sekce zařazují pořadatelé i lákadla v podobě výtvarné a světelné instalace, WTF (What the Fashion) Market and Art zóny, velkoplošné projekce u Gongu nebo vinárny v betonovém bunkru.

Třináctý ročník festivalu Colours of Ostrava letos oficiálně odstartuje 17. července a potrvá do 20. července. Již potřetí se uskuteční v areálu Dolních Vítkovic a nabídne přes 200 programových bodů na více než 12 open-air i krytých scénách.

Vstupenky lze zakoupit přes e-shop Colours of Ostrava v pobočkách Ostravského informačního centra a v síti Eventim aktuálně od 1790 korun na čtyři dny nebo od 1120 korun na jeden den.

 

Právě se děje

Další zprávy