Čína zakázala písně Lady Gaga. Vládě vadilo, že se setkala s dalajlámou

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 6. 2016 11:02
Setkání Lady Gaga a tibetského duchovního vůdce dalajlámy minulý víkend v Indianapolisu popudilo čínské fanoušky americké zpěvačky. Lidé na sociálních sítích spekulovali, zda čínské úřady umožní Lady Gaga v zemi nadále vystupovat. Peking nakonec všechny skladby oblíbené umělkyně zakázal.
Lady Gaga a dalajlama
Lady Gaga a dalajlama | Foto: Reuters

Setkání Lady Gaga s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou má pro čínské fanoušky americké zpěvačky fatální důsledky. Úřady se rozhodly na základě provokativní schůzky zakázat všechny její skladby na pevninské Číně, píše deník The Guardian.

Lady Gaga patří v Číně mezi nejpopulárnější západní umělkyně. Svou podporou dalajlámovi ale rozzlobila některé obyvatele země, neboť Peking dalajlámu obviňuje z tibetského separatismu. Ten to dlouhodobě odmítá s tím, že usiluje pouze o větší míru autonomie pro svou himálajskou domovinu.

Lady Gaga je v Číně díky své popularitě častým předmětem zájmu tisku, ale její sobotní schůzka s dalajlámou zůstala médii převážně nepovšimnuta. Některým uživatelům sociální sítě Weibo, kteří sdíleli fotky Lady Gaga a dalajlámy ze zpěvaččina Instagramu, cenzoři jejich příspěvky smazali.

Fanoušci přesto v debatě pokračovali. Mnoho z nich Lady Gaga odsoudilo s tím, že je "hloupá" nebo nezná citlivá politická témata. Jiní ji obviňovali z toho, že záměrně provokovala, aby vzbudila zájem a podpořila prodej svých nahrávek. Řada pisatelů se ale také Lady Gaga zastávala.

Čína již v minulosti zakázala koncerty slavných kapel jako například Oasis, Maroon 5 nebo islandské zpěvačky Björk, protože se osobně setkaly s dalajlámou nebo otevřeně podporovaly jeho myšlenky.

Lady Gaga se zatím k čínskému zákazu nevyjádřila, ale podle zahraničních médií dobře věděla, jaké důsledky bude mít setkání s tibetským duchovním vůdcem.

 

Právě se děje

Další zprávy