Čína kritizuje festival v Glastonbury za pozvání dalajlamy

ČTK ČTK
27. 6. 2015 16:48
Jedním z hostů letošního festivalu v Glastonbury bude i tibetský duchovní vůdce dalajlama. Organizátoři se kvůli tomu stali terčem kritiky ze strany Číny.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Peking - Čína se obrátila s kritikou na organizátory kulturního festivalu v britském Glastonbury, kteří na akci pozvali také tibetského duchovního vůdce dalajlamu. Podle Pekingu Glastonbury tímto způsobem dává dalajlamovi prostor k provozování protičínských aktivit. Píše o tom agentura Reuters.

Dalajlamova kancelář ve čtvrtek oznámila, že vůdce tibetských buddhistů do Glastonbury přijede v neděli v rámci své třídenní cesty po Británii a že na jednom z největších evropských hudebních festivalů pronese projev. S žádnými představiteli se nesetká.

"Hlavním tématem návštěvy bude šíření dalajlamova poselství soucitu, nenásilí a souladu lidstva," sdělil tajemník tibetské diplomatické mise v Londýně Wangdü Cchering.

V září přicestuje dalajlama do Británie znovu, stane se tak krátce před tím, než do země zavítá na oficiální návštěvu čínský prezident Si Ťin-pching. Siova říjnová návštěva bude první návštěvou čínské hlavy státu v Británii za poslední desetiletí.

Peking označuje dalajlamu za nebezpečného separatistu a vládne Tibetu tvrdou rukou od obsazení tibetského území v roce 1950. Dalajlama, který od neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě z roku 1959 pobývá v exilu v Indii, opakuje, že chce pouze větší autonomii pro Tibet a skutečné náboženské, politické a kulturní svobody.

"Čína rezolutně protestuje proti tomu, aby kterákoli země, organizace či jednotlivec poskytovali prostor 14. dalajlamovi pro protičínské separatistické aktivity," prohlásil na tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang.

Kasabian v Glastonbury 2009. Podívejte se.

Festivalu se má podle očekávání zúčastnit 175 000 lidí, z nichž zhruba 25 000 tvoří pozvaní hosté. Hlavní festivalové dny ode dneška do neděle ovládnou hudební veličiny v čele s britskou kapelou Florence and the Machine, americkým raperem Kanyem Westem a legendární britskou rockovou skupinou The Who.

Některé scény festivalu jsou vyhrazeny také divadlu, poezii, cirkusu nebo kabaretu. Prostor dostanou i politika, ekologičtí aktivisté nebo feministky. Letos jsou očekávány členky ruské skupiny Pussy Riot či zástupci hnutí Greenpeace.

 

Právě se děje

Další zprávy