VIDEO Kup song, zastavíš virus. Band Aid zpívá proti ebole

jla
Aktualizováno 18. 11. 2014 14:44
Třetí coververze známé charitativní písně Do They Know It's Christmas? už vydělává peníze na boj proti ebole v západní Africe a je nejprodávanějším singlem roku 2014.
Ed Sheeran, Ellie Goulding, Sam Smith, Paloma Faith, One Direction a Bono. To jsou noví Band Aid
Ed Sheeran, Ellie Goulding, Sam Smith, Paloma Faith, One Direction a Bono. To jsou noví Band Aid | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Bob Geldof v neděli zveřejnil novou, už třetí, verzi známé charitatní písně Do They Know It's Christmas? a tentokrát s ní bojuje proti ebole. Současné popové hvězdy z Velké Británie a Irska uvedly píseň v nedělním díle britského X Factoru, který sledovalo bezmála devět milionů lidí. Chtějí tak získat peníze pro oblast západní Afriky, jež je postižena ebolou.

Podívejte se na videoklip k třetí verzi charitativního songu Do They Know It's Christmas?
Podívejte se na videoklip k třetí verzi charitativního songu Do They Know It's Christmas?

Od pondělí se prodalo na 206 tisíc kopií a britská Official Charts Company hlásí nejprodávanější singl letošního roku. "Band Aid 30 odráží to dobré z britské veřejnosti a hudební scéně," pochvaloval si Martin Talbot z Official Charts Company.

V neděli večer vydělal song za první pět minut přes jeden milion liber (35 milionů korun). "Bylo to jako mánie. To je prostě digitální éra. Čísla z iTunes jsou šílená," řekl Geldof v pondělním rozhovoru pro Radio 4 BBC.

První verze hitu Do They Know It's Christmas v roce 1984 se prodalo 200 tisíc za první dva dny, zatímco verze z roku 2004 si britové koupili 297 tisíc kusů. Celkem se ve Spojeném království prodalo na 3,7 milionů kopií originální verze Geldofovy písně.

Úryvky z textu písně
Autor fotografie: Reuters

Úryvky z textu písně

"Kde láskyplný polibek může zabíjet, tam smrt je v každé slze."

"Žádný mír a radost o Vánocích, jedinou jejich naději je zůstat naživu."

"Dnes večer podáváme ruku a dotýkáme se tě."

Na Geldofově projektu se podíleli Sam Smith, Ed Sheeran, skupiny Bastille, One Direction i Elbow, Coldplay i Bono, který tak bude už po třetí součástí skupiny Band Aid.

"Geldof zná všechny, počítal se mnou, ještě než jsem vůbec stihl zareagovat. Nikdy jsme se nepotkali, a přesto mne dokázal kontaktovat," reagoval Ed Sheeran na pozvání.

Geldof píseň přetextoval tak, aby v sobě odrážela současnou situaci a nebezpečí, jaké se v krvácivé horečce skrývá. "Celý výtěžek půjde na boj s touto zhoubnou nemocí," dodal. Nyní vzniká překlad do němčiny a do francouzštiny. O hudební aranžmá se postaral Tracey Emin.

Nová verze písně je volně ke stažení na iTunes. Nová píseň se však vyhne portálu Spotify, kde se objeví nejdříve v lednu příštího roku.

Píseň Do They Know It's Christmas? napsal Bob Geldof spolu s Midgem Urem z kapely Ultravox v roce 1984. Tenkrát získávali peníze pro hladové děti v Etiopii. O rok později ta samá dvojice uspořádala koncert Live Aid na londýnském stadionu Wembley, dále pak v Sydney a v Moskvě. Tehdejší televizní přenos sledovaly zhruba dvě miliardy lidí po celém světě, ve 160 zemích. Na koncertě se podíleli U2, Queen, Eric Clapton, Paul McCartney nebo David Bowie.

V roce 1989 píseň po druhé nahráli Kylie Minogue, Chris Rea, Lisa Stansfield, Matt Goss a Cliff Richard. O pět let později pak Band Aid 20 tvořili Robbie Williams, Dido, Chris Martin, Sugababes, Justin Hawkins, Jamelia, Busted a další.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se virem eboly způsobujícím krvácivou horečku nakazilo v západní Africe více než 13 200 lidí - z nich 4950 osob nemoci podlehlo. Kromě Libérie, Sierry Leone a Guineje se nemoc dostala už také do Mali. Naopak Nigérie a Senegal se podle nedávného prohlášení WHO eboly zbavily.

 

Právě se děje

Další zprávy