Axl Rose v AC/DC? Nesmiřitelné rockové hvězdy jsou na jedné lodi. Jen fanoušci to nechtějí pochopit

Karel Veselý Karel Veselý
Aktualizováno 19. 4. 2016 12:14
Ohrožený květnový koncert AC/DC v Praze je zachráněný, za mikrofon australských legend se místo nemocného Briana Johnsona nakonec postaví překvapivá náhrada – Axl Rose z Guns N' Roses. Co na první pohled vypadá jako prvotřídní rockový spektákl (dvě hvězdy za cenu jedné!), vzbuzuje při bližším ohledání přinejmenším rozpaky. Plánovaná závěrečná část obřího turné Rock or Bust nabídne paradoxní střet dvou světů, které by se vlastně z pohledu ortodoxních fanoušků nikdy potkat neměly.
Axl Rose
Axl Rose | Foto: Profimedia.cz

Rocková historie je složitá a pozice jednotlivých hvězd se samozřejmě časem mění, nicméně AC/DC vždy byli symbolem pravověrného hard rocku, který si šel tvrdohlavě za svým bez ohledu na trendy. Obří komerční úspěch alba Black Ice (globálně druhé nejprodávanější album v roce 2008) i následného turné nešlo přičíst pouhé nostalgii – AC/DC pořád reprezentují nejčistší rockový étos obyčejných kluků, kteří drhnou kytarové riffy a věří v transformativní sílu rocku.

Guns N' Roses naproti tomu vtrhli na scénu v druhé polovině osmdesátých let jako představitelé glam metalové vlny, která definitivně spláchla všechny představy o rocku jako autentickém žánru.

Naondulovaní hezounci nepokrytě mířili na nejširší masy a bombastická alba Use Your Illusion I a II reprezentují vrchol komerční romance metalu a popu, která zrodila reakci v podobě grungeové revoluce devadesátých let. Když se teď hrdina éry vlasových ondulací Axl Rose postaví do čela AC/DC, kteří vždycky vypadali, že na pódium přišli z šichty v autoopravně, trochu to zavání zaprodáním se ideálů, na nichž australské legendy stály.

Většina fanoušků na Twitteru tento rozpor také vnímá a není zrovna nadšená. „Probudil jsem se a slyšel jsem novinku, až Axl Rose oficiálně nahrazuje Briana Johnsona. Kéž bych se nikdy neprobudil,“ napsal například jeden z nich, Jamie Crowther.

„Nápad udělat z Axla frontmana AC/DC zní jako hodně divný aprílový vtípek z doby před 20 lety,“ dodává další, pod přezdívkou Matthewunited.

Jiným lidem se nelíbí podivný způsob, kterým byl z turné vyšoupnut Brian Johnson, jenž v čele AC/DC v roce 1980 nahradil zesnulého Bona Scotta. „Je to nejhorší rozhodnutí, které kdy AC/DC udělali. Fanoušci jsou pěkně naštvaní. AC/DC je instituce a způsob života pro spousty lidí. A velká část fanoušků miluje Briana a mají pocit, že mu kapela hodně dluží,“ kritizuje rozhodnutí pokračovat v turné Jesse Fink, autor biografie The Youngs: The Brothers Who Built AC/DC.

Když se Brian Johnson dozvěděl, že mu hrozí permanentní ztráta sluchu, zrušila kapela část amerického turné, o Evropu ale už přijít nechtěla a náhradu našla tak rychle, že to zpěváka údajně pěkně naštvalo. Ostatně v aktuální sestavě byl Johnson třetím nejdéle působícím členem po kytaristovi Angusu Youngovi a basákovi Cliffovi Williamsovi. Druhého zakládajícího člena Malcolma Younga před dvěma lety nahradil jeho synovec Stevie. U rockové kapely, která to táhne pátou dekádu, vlastně nejsou podobné rošády nic výjimečného, angažmá Axla ale vysílá trochu jiný signál.

Co na tom, že jeho hudební background je úplně jiný? Co na tom, že hardrockeři a glam metalisté k sobě nikdy neměli moc blízko? I někdejší nepřátelé můžou zjistit, že po letech v rockovém cirkuse k sobě vlastně mají blíže než kdysi.

Ideologie nebo žánry už nehrají roli, teď je mnohem více sbližuje snaha přežít v nesmlouvavém světě byznysu. Když na to pohlédneme touto optikou, pak Axl stojící za mikrofonem AC/DC vlastně není žádné drama. Jenže spousta fanoušků – a je to vlastně dobře – ještě pořád přemýšlí trochu jinak.

On se vlastně nakonec Axl možná za mikrofon nepostaví, nýbrž posadí. Uplynulý víkend vsedě odehrál comebackový koncert svých domovských Guns N' Roses na festivalu Coachella. Těsně před očekávaným vystoupením si totiž pochroumal nohu a během vystoupení musel usednout na speciální křeslo. I to patrně přispělo k tomu, že ohlasy nejsou příliš pozitivní. „Najednou se z něho stal v podstatě obyčejný zpěvák, který se potí na vozíčku,“ napsal o Axlovi reportér Daily Beast, který spekuloval, že dřív by Axl patrně koncert zrušil – jeho manické běhání po pódiu bylo poznávacím znamením kapely a bez něj dostali fanoušci jen půlku zážitku.

Do prvního koncertu s AC/DC v Lisabonu zbývají ještě tři týdny a noha se nejspíš zahojí. Zajímavým faktem ale je, že speciální křeslo Axlovi na poslední chvíli zapůjčil Dave Grohl, který na něm sám odzpíval několik koncertů se svými Foo Fighters.

Přesně ten Dave Grohl, který na začátku devadesátých let s Nirvanou učinil kapely, jako byli právě Guns N' Roses, nepřijatelné pro novou generaci rockových fanoušků. Kurt Cobain nenáviděl Axla Rose a všechno, co reprezentoval, a jednou se prý v zákulisí předávání cen MTV málem porvali.

O dvacet let později jsou Grohl a Rose nejlepší kamarádi, kteří si rádi pomůžou. Stárnoucí rockové hvězdy jsou prostě všechny na jedné lodi. Proč to jen fanoušci nechtějí pochopit?

Guns N Roses - Paradise City (Coachella 2016) | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy