Alternativní besedování na Slovácku. Začíná Beseda u Bigbítu

Marek Čech
30. 7. 2015 15:27
Multižánrový festival Beseda u Bigbítu proběhne od pátku 31. července do soboty 1. srpna u Veselí nad Moravou a nabídne koncerty kapel jako Seward, Wovoka, Von Spar nebo kapely Vložte kočku.
Foto: Vložte kočku

Tasov – Pozice multižánrového festivalu, jehož 23. ročník proběhne tento víkend v pátek a v sobotu v Tasově u Veselí nad Moravou na Hodonínsku, je už léta pevná. Mezi čtyřiceti hudebními a celkově šedesáti chody pečlivě sestaveného programu naleznete španělské Seward, kteří loni zazářili na trenčínské Pohodě, německé krautrockové Von Spar, polskou transovní Wovoku, ale i koncertní jistoty jako Vložte kočku nebo Monikino Kino, které v posledních letech zahýbaly domácí hudební scénou.

Snaha o vypíchnutí aktuálních událostí na české a slovenské nezávislé scéně i v prostoru, který jsme si zvykli označovat jako visegrádský, patří k největším devízám tohoto stále rodinného slováckého festivalu, na který se každoročně sjíždějí dvě tisícovky fanoušků kvalitní hudby.

Letošní novinkou bude posílená podoba třetí, plátěné scény v šapitó, která dříve sloužila výhradně doprovodnému programu a na niž se přesune část hudebního programu. Půjde o intimnější projekty typu Tvrdý/Havelka, Ira Mimosa nebo Aid Kid. „Rozhodli jsme se vyslyšet volání části našich návštěvníků a obě hlavní hudební scény jsme letos sestavili takzvaně do zipu, aby se navzájem nerušily,“ říká k tomu ředitel festivalu Tomáš Ševčík.

Program festivalu ani letos není svázaný žádnými žánrovými dogmaty, na své si proto přijdou otevření posluchači bezmála všech žánrů. „Program se snažíme sestavovat s kurátorským nadhledem a s cílem objevovat nové talenty,“ říká hlavní dramaturgyně festivalu Kač Janotová.

K takovým hudebníkům určitě patří kapely jako Deaths, Nod Nod, Palindromes, Skinny Joe Line nebo Noise Parade. Příslibem jsou i vystoupení slovenských kapel z okruhu vydavatelství Slnko records (Bad Karma Boy, Korben Dallas, Talent Transport), které doplní čím dál populárnější hlas generace Y, písničkářka Katarzia.

Vedle hudby nabídne festival také široký doprovodný program, zastoupený zejména Apollónovou návštěvou, která představí básnické talenty, a Soutěží písničkářů, z jejichž klání vzejde vítěz, který si po boku hvězd alternativní scény zahraje na hlavním pódiu.

 

Právě se děje

Další zprávy